Ка­ле­и­до­скоп кул­ту­ре по­кре­ће те­му бу­ду­ће мо­дер­но­сти: Стручни панел у оквиру недеље архитектуре

Ка­ле­и­до­скоп кул­ту­ре сво­ју че­твр­ту не­де­љу ове го­ди­не по­све­тио је ар­хи­тек­ту­ри. На­кон го­сто­ва­ња јед­ног од нај­по­зна­ти­јих ар­хи­те­ка­та на све­ту Але­хан­дра Ара­ве­не, ко­ји је при­ву­као па­жњу ви­ше од 1.000 љу­ди, но­во­сад­ску пу­бли­ку оче­ку­ју број­ни про­гра­ми у окви­ру не­де­ље ар­хи­тек­ту­ре ше­стог Ка­ле­и­до­ско­па кул­ту­ре.
ф
Фото: Ф. Петронијевић

Ука­зи­ва­ње на зна­чај обра­зо­ва­ња

Ка­ко би тре­ба­ло да из­гле­да бу­ду­ћа мо­дер­ност гра­да? Од­го­вор на ово пи­та­ње ће по­ну­ди­ти ар­хи­тек­те, струч­ња­ци из обла­сти ди­ги­тал­них тех­но­ло­ги­ја, со­ци­о­ло­зи и дру­ги уче­сни­ци па­не­ла, са ци­љем син­те­зе ино­ва­тив­них и ин­тер­ди­сци­пли­нар­них про­у­ча­ва­ња ур­ба­ни­стич­ког раз­во­ја.

„Бу­ду­ће мо­дер­но­сти” је Pop-Up Think Танк ко­ји оку­пља три зна­чај­не ре­ги­о­нал­не плат­фор­ме ко­је се ба­ве ис­тра­жи­ва­њем и стра­те­шким пла­ни­ра­њем ур­ба­ног про­сто­ра. До­га­ђај ће пред­ста­ви­ти три слу­ча­ја бу­ду­ћег ур­ба­ног раз­во­ја Ри­је­ке, Са­ра­је­ва и Но­вог Са­да, на­кон че­га ће би­ти одр­жа­на па­нел ди­ску­си­ја са уче­сни­ци­ма и пу­бли­ком.

Фото: Ф. Петронијевић

Је­дан од кључ­них фо­ку­са овог до­га­ђа­ја је ука­зи­ва­ње на зна­чај обра­зо­ва­ња у бу­ду­ћем об­ли­ко­ва­њу гра­до­ва, за­то „Бу­ду­ће мо­дер­но­сти” има­ју за циљ да ис­так­ну ино­ва­тив­не обра­зов­не при­сту­пе ко­ји мо­гу да осна­же по­је­дин­це и за­јед­ни­цу да бо­ље раз­у­ме­ју свет ко­ји се бр­зо ме­ња. Ујед­но, „Бу­ду­ће мо­дер­но­сти” на­сто­је да ин­спи­ри­шу при­сут­не да кре­а­тив­но и кри­тич­ки раз­ми­шља­ју о бу­дућ­но­сти гра­до­ва у кон­тек­сту тех­но­ло­ги­је и дру­штва, под­сти­чу­ћи ино­ва­тив­не иде­је и ре­ше­ња ко­ја мо­гу да об­ли­ку­ју ур­ба­ни пеј­заж су­тра­шњи­це.

Ка­да се три гра­да спо­је

Струч­ни па­нел „Бу­ду­ће мо­дер­но­сти” одр­жа­ће се у пе­так, 6. ок­то­бра, од 19 ча­со­ва у Кул­тур­ној ста­ни­ци Опенс, у окви­ру не­де­ље ар­хи­тек­ту­ре ше­стог Ка­ле­и­до­ско­па кул­ту­ре у Но­вом Са­ду. Уче­сни­ци овог струч­ног па­не­ла би­ће Дел­та­лаб из Ри­је­ке, Ур­бан де­сигн сту­дио из Са­ра­је­ва и Ба­за – плат­фор­ма за про­стор­не прак­се из Но­вог Са­да.

Фото: ЕПК

ДЕЛ­ТА­ЛАБ – Цен­тар за ур­ба­ну тран­зи­ци­ју, ар­хи­тек­ту­ру и ур­ба­ни­зам је мул­ти­ди­сци­пли­нар­ни цен­тар Све­у­чи­ли­шта у Ри­је­ци по­све­ћен ис­тра­жи­ва­њу и прак­си про­стор­ног и стра­те­шког ди­зај­на у кон­тек­сту са­вре­ме­них по­ли­тич­ких, еко­ло­шких и тех­но­ло­шких кри­за. Кроз две по­ве­за­не осе де­ло­ва­ња – ин­тер­ди­сци­пли­нар­не уни­вер­зи­тет­ске спе­ци­ја­ли­стич­ке сту­ди­је УР­БА­НИ СТУ­ДИ­ЈИ, те ис­тра­жи­вач­ку, кон­сул­тант­ску и ар­хи­тек­тон­ску прак­су – Дел­та­лаб кри­тич­ки ис­пи­ту­је и праг­ма­тич­но раз­ви­ја про­стор­на и стра­те­шка ре­ше­ња с ми­си­јом ства­ра­ња усло­ва за ра­ди­кал­но но­ву, отво­ре­ну и от­пор­ну бу­дућ­ност. Оку­пља­ју­ћи ар­хи­тек­те, ди­зај­не­ре, ин­же­ње­ре, пред­у­зет­ни­ке, со­ци­о­ло­ге, кул­ту­ро­ло­ге, фи­ло­зо­фе, умет­ни­ке, ак­ти­ви­сте и мно­ге дру­ге са­рад­ни­ке, кроз крат­ко­роч­не и сред­њо­роч­не про­јек­те у до­ме­ну про­сто­ра, кул­ту­ре, но­вих тех­но­ло­ги­ја и јав­них по­ли­ти­ка, Дел­та­лаб не­гу­је ин­тер­ди­сци­пли­нар­ност и ино­ва­тив­не мо­де­ле са­рад­ње ну­жне за раз­вој адап­ти­бил­них струк­ту­ра зна­ња у све­ту не­пред­ви­дљи­вих ви­ше­стру­ких кри­за. 


Кон­цепт ку­хи­ња кроз исто­ри­ју

Ка­ко су из­гле­да­ле ку­хи­ње од њи­хо­вог на­стан­ка до да­на­шњег мо­дер­ног об­ли­ка по­ка­за­ће из­ло­жба „Ку­хи­ње (Фраг­мен­ти) – цр­ти­це из исто­ри­је и по­пу­лар­не кул­ту­ре”, у ор­га­ни­за­ци­ји Дру­штва ар­хи­те­ка­та Вој­во­ди­не, ко­ја ће би­ти отво­ре­на 7. ок­то­бра у 18 ча­со­ва у објек­ту Мен­за у Ди­стрик­ту, у окви­ру не­де­ље Ар­хи­тек­ту­ре на ше­стом Ка­ле­и­до­ско­пу кул­ту­ре у Но­вом Са­ду. По­се­ти­о­ци ће има­ти при­ли­ку да по­се­те из­ло­жбу до 28. ок­то­бра.


УР­БАН ДЕ­СИГН СТУ­ДИО СА­РА­ЈЕ­ВО – Про­је­кат ур­ба­не тран­сфор­ма­ци­је Са­ра­је­ва по­др­жа­ва мо­дер­ни­за­ци­ју ур­ба­ног пла­ни­ра­ња у Кан­то­ну Са­ра­је­во, пред­ла­жу­ћи алат за ди­ги­тал­но до­но­ше­ње од­лу­ка за пла­ни­ра­ње гра­да у сле­де­ћих 30 го­ди­на. Сво­јим раз­ли­чи­тим ини­ци­ја­ти­ва­ма и ра­дом, про­је­кат до­при­но­си ре­ви­та­ли­за­ци­ји Са­ра­је­ва и ства­ра­њу бо­љих усло­ва за одр­жив и еко­ном­ски оправ­дан раз­вој. Мул­ти­ди­сци­пли­нар­ни про­је­кат укљу­чу­је не­дав­но ус­по­ста­вљен про­стор за рад и до­га­ђа­је „Ур­бан Де­сигн Сту­дио Са­ра­је­во“, де­цен­тра­ли­зо­ва­ну ла­бо­ра­то­ри­ју за ис­тра­жи­ва­ње, при­ку­пља­ње по­да­та­ка и еду­ка­ци­ју „Сту­дио Мо­бил“, ди­ги­тал­ни бли­за­нац ци­је­лог гра­да Са­ра­је­ва, ма­ле и про­то­тип­ске ар­хи­тек­тон­ске ин­тер­вен­ци­је и на­ста­ву на Фе­де­рал­ном ин­сти­ту­ту за тех­но­ло­ги­ју у Züric­hu и Уни­вер­зи­те­ту у Са­ра­је­ву.

Фото: В. Величковић

БА­ЗА – ПЛАТ­ФОР­МА ЗА ПРО­СТОР­НЕ ПРАК­СЕ је ор­га­ни­за­ци­ја фо­ку­си­ра­на на кре­а­тив­но ис­тра­жи­ва­ње град­ског про­сто­ра, про­шло­сти и са­да­шњо­сти, у ци­љу кре­и­ра­ња стра­те­шких на­ра­ти­ва но­вог ур­ба­ног раз­во­ја, а у кон­тек­сту са­вре­ме­ног дру­штва и са­вре­ме­них тех­но­ло­ги­ја. Не­гу­ју­ћи ин­тер­ди­сци­пли­нар­ни при­ступ, Ба­за је ак­тив­на у до­ме­ну ви­зу­ел­них и кул­ту­ро­ло­шких про­стор­них ко­му­ни­ка­ци­ја из­ме­ђу гра­да и ње­го­вих гра­ђа­на. Ори­јен­ти­са­на ло­кал­но, Ба­за про­мо­ви­ше гло­бал­но зна­ње о из­у­зет­ним про­стор­ним прак­са­ма и њи­хо­вим де­ло­ва­њи­ма. Ба­за прак­ти­ку­је и, кроз но­ве иде­је и но­ве ини­ци­ја­ти­ве, про­мо­ви­ше стал­но про­мен­љи­ве по­гле­де на пра­во на град. На овом до­га­ђа­ју Ба­за пред­ста­вља ис­хо­де ви­ше­го­ди­шњег ра­да, фо­ку­си­ра­ју­ћи се на ме­то­до­ло­шки при­ступ ко­ји се кре­ће од те­мељ­ног ис­тра­жи­ва­ња фи­зич­ке струк­ту­ре град­ског про­сто­ра и ње­го­ве сло­је­ви­те исто­ри­је, до кре­а­тив­ног и спе­ку­ла­тив­ног про­ми­шља­ња о ње­го­вом бу­ду­ћем раз­во­ју.


Шет­ња Ли­ма­ни­ма

У пе­ри­о­ду одр­жа­ва­ња из­ло­жбе „Ку­хи­ње (Фраг­мен­ти) – цр­ти­це из исто­ри­је и по­пу­лар­не кул­ту­ре” ор­га­ни­зо­ва­на су и ку­сто­ска во­ђе­ња кроз стам­бе­не објек­те Ли­ма­на. У шет­њи ће за­ин­те­ре­со­ва­ни мо­ћи не­што ви­ше да чу­ју о Ли­ма­ни­ма од ака­де­ми­ка Бра­ни­сла­ва Ми­тро­ви­ћа, др Вла­ди­ми­ра Ку­бе­та, Ива­на Ста­но­је­ва и Или­је Гу­би­ћа.


Улаз на про­гра­ме Ка­ле­и­до­ско­па кул­ту­ре је бесплатан.

Парт­нер Ка­ле­и­до­ско­па кул­ту­ре је Ер­сте бан­ка.

И. Јапунџа

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести