Кустурици уручена Светосавска повеља СПКД Просвјета

БЕОГРАД: Редитељ Емир Кустурица примио је данас "Светосавску повељу" Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) "Просвјета" у крипти Храма Светог Саве на Врачару.
emir kusturica
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Кустурица је признање примио од председника "Просвјете" Милимира Мучибабића који је истакао да му је част и задовољство да уручи повељу "највећем српском редитељу".

Свечаности су присуствовали патријарх српски Порфирије, митрополит црногорско-проморски Јоаникије и чланови Синода Српске православне цркве, књижевник и претходни добитник "Светосавске повеље" Матија Бећковић директор Управе Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и други.

Кустурица је у говору окупљенима рекао да код других награда "није извесно да ли ће вам покуцати на врата и тражити да је вратите, данас када се свака реч и зарез мери, а не оно што је човек чинио читав живот".

"Једна погрешна реч може да вас доведе у трауму. Међутим човеково је да се брани и да припада својој култури", истакао је Кустурица.

Српски редитељ је рекао да је синоћ гледао "потресни" документарни филм о биолабораторијама уништеним у Украјини "које су биле сејачи смрти"

Коментаришући филм, Кустурица је додао да људима није јасно како се ковид непрекидно враћа, од кога обољевају и умиру, а "изгледа да је то ручни рад, мануфактура која је прво засејана у Грузији где се на лабораторије троши 20 милиона долара годишње".

"Где један човек код кога се пробудила савест у том филму упозорава своје суграђане да се преко комараца и гамади над њима врши најгнуснији експеримент", рекао је Кустурица.

Он је додао "овај рат који је почео, ратни сукоб или интервенција, сигурно има предигру у многим мотивима које ће историографија тек да открије, али је истина да се са литром ковида може заразити читав град".

Кустурица је рекао да није случајно што је Семјуел Хантингтон у својој књизи "Сукоб цивилизација" уврстио и рат у Босни и Херцеговини, јер су у њему били препознатљиви симптоми сукоба цивилизација.

"Једино што у нашем последњем рату и разваљивању Југославије, који је докрајчио НАТО, није било времена за прозелитске радње које су католици обавили између 1941. и 1945. Али је истина да су после ратних дејстава етнорелигијске групе још више затворене у себе а неповерење веће него пре рата деведесетих", оценио је Кустурица.

Подсетивши да Хантингтон помиње да борци војске Алије Изетбеговића 1995. године нису клицали НАТО пакту већ Саудијској Арабији и Турској, Кустурица је оценио да су и велики сукоби у свом темељу религиозни "као што је и овај данас у Украјини".

Између осталог, Кустурица је подсетио на Хантингтоново мишљење "да је западна цивилизација попримила дегенеративна својста и да демографски неће моћи да обави освајање других цивилизација".

Славни редитељ је рекао да га је позитивно обрадовало што је, упркос предвиђањима да ће сви говорити енглески, статистички доказано да и поред његове доминације сви и даље говоре своје језике и развијају своја говорна подручја".

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести