Милошевић: Очуваћемо културна добра у Војводини

НОВИ САД:Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратила се новинарима на конференцији за медије поводом откупа 89 уметничких дела која су била у власништву Развојне банке Војводине а.д. у стечају.
18082021- Dragana, konferencija-06
Фото: Покрајинска влада

Милошевићева је истакла да се ради о уметничким сликама вредним преко 6 милиона динара које се сада налазе у власништву Покрајинске владе, додајући да је ово показатељ колико Покрајина и Република чувају и штите своју културну баштину као национални идентитет.

„Промоција уметничких дела која су данас изложена у Холу Покрајинске владе представља наставак изузетно добре традиције прибављања нових остварења познатих савремених стваралаца српске уметничке сцене, и истовремено обогаћивање постојећег врло значајног ликовног фонда“, навела је Драгана Милошевић.

Приказани експонати представљају уметничка дела наших еминентних стваралаца попут Бошка Петровића, Оље Ивањицки, Мерсада Бербера, Здравка Мандића, Миодрага Миће Поповића, Ласла Силађија, Саве Стојкова, Вере Зарић, Миће Михајловића и многих других и то су дела која су већином настала у другој половини 20. века.

Фото: Покрајинска влада

Ова колекција која је настајала годинама јесте један врло сажет преглед уметничких дела различитих генерација и реафирмације нашег модернизма као и плурализма постмодернистичких уметничких концепција.

„Циљ откупа уметничких дела јесте да се пренесе још једна снажна порука и подстакне чување наше културне баштине, што ми, као одговорна Покрајинска влада, чинимо годинама уназад“, рекла је Драгана Милошевић.

Она је нагласила да ће ове слике бити изложене у зградама Покрајинске владе и Скупштине АП Војводине, а да ће се у наредном периоду залагати за покретање процедуре да оне буду заштићене као културно добро.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести