Министарство културе: Наћи начин за помоћ самосталцима

БЕОГРАД. Министарство културе и информисања Србије позвало је све заинтересоване актере, укључујући Владу, Министарство финансија и Кризни штаб за привреду, да се у оквиру постојећих могућности размотри начин за помоћ самосталним уметницима за време трајања ванредног стања уведеног због епидемије корона вируса.
Ministarstvo kulture i informisanja Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
Фото: Министарство културе и информисања Фото: Министарство културе и информисања

Како је саопштено, према евиденцији коју је Министарству културе и информисања доставио Координациони одбор репрезентативних уметничких удружења, укупан број самосталних уметника је 2.373.

С обзиром на то да они тренутно немају могућности за обављање својих делатности и да је појединима угрожена егзистенција, Министарство културе и информисања сматра да би самостални уметници требало да буду обухваћени одређеним видом државне помоћи, у неком разумном и за државу могућем износу, каже се у саопштењу.

Подсећа се да су мере помоћи радницима у култури за време трајања пандемије већ одобрене у више европских земаљ, чиме је послата јасна порука да културни посленици нису заборављени и да је значај културе кључан за напредак сваке цивилизације.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести