Награда Аситеж Далији Аћин Тхеландер

Удружење за развој позоришта за децу и младе – “Аситеж” Србија, обележава свој 18.рођендан, и саопштава да су његови представници донели велике успехе са светског јубиларног 20.
д
Фото: Промо

“Аситеж” конгреса и фестивала позоришта за децу и младе, одржаног претходних недеља у Јапану уживо, као и у онлајн издању. Конгрес је, како додају, окупио чак 1.200 учесника – професионалаца, уметника, продуцената, селектора, управника, истраживача и других колега из области позоришта за децу и младе из целог света. Међу њима су били и учесници из Србије, а наша делегација је имала 18 чланова.

Млада редитељка Соња Петровић, директорка Фестивала еколошког позоришта у Бачкој Паланци, како наводе у “Аситежу”, изабрана је на место ко-руководиоца тима међународне мреже младих професионалаца у позоришту за децу и младе при светској “Аситеж” мрежи. Маријана Прпа Финк са Универзитета у Новом Саду, представила је истраживање о утицају позоришних техника на децу са оштећеним слухом у оквиру научног симпозијума ИТYАРН мреже при конгресу. У фестивалском програму, као једна од одабраних 25 представа, у конкуренцији од преко 1.000 пријава, учествовала је представа “На вуковом трагу” новосадског Позоришта младих. У годишњем часопису светске асоцијације објављен је чланак драматуршкиње и потпредседнице Националног савеза “Аситеж” Србије Милене Деполо („Тоњардс тхе (Ун)Кноњн - Соунд. Силенце. Респецт.)

Диана Кржанић Тепавац, дугогодишња председница Националног савеза позоришта за децу и младе “Аситежа” Србије, глумица и драмска педагошкиња на последњој сесији Генералне скупштине Конгреса, добила је титулу почасне чланице светске асоцијације.

- Посебно је истакнуто што је на основу темељно припремљене кандидатуре из Србије, кореографкиња савременог плеса Далија Аћин Тхеландер награђена за свој рад на пољу плесне уметности за бебе, посебно оне са сензорним потешкоћама, највишом светском Наградом “Аситежа” за уметничку изузетност – наводе у “Аситежу” Србија.

У овом удружењу подсећају да је прошле године у мају, на Скупштини светске мреже позоришта за децу и младе, на основу кандидатуре, коју су подржали Министарство културе и информисања, Комисија Републике Србије за сарадњу са Унеско, Секретаријат за културу града Београда и Конгресни биро Туристичке организације Београда, Србија изабрана за домаћина Светске конференције позоришта за децу и младе за 2023.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести