О КАЛЕИДОСКОПУ КУЛТУРЕ И ДИСТРИКТУ СВИ ИМАЈУ САМО РЕЧИ ХВАЛЕ Млади имају прилику да упознају различите врсте уметности

Након свечаног четвородневног отварања на Корзу и у Дистрикту, и после програма у оквиру недеље извођачке уметности, који су изазвали велико одушевљење код публике, новосадски Калеидоскоп културе ушао је у своју другу, од пет недеља, посвећену примењеној уметности, која ће трајати од 18. до 24. септембра.
н
Фото: В. Величковић

Сваке године на отварању Калеидоскопа културе учествује велик број уметника. У питању су представници свих пет врста уметности које Калеидоскоп културе већ шесту годину заредом негује. Само отварање манифестације представља један Калеидоскоп културе у малом, увид у оно шта нас очекује сваке године у наредних пет недеља.

Важна манифестација, како за Нови Сад, тако и за целу Србију

- Као неко ко је већ други пут заредом, и прошле и ове године наступао овде, имала сам прилике да се упознам дубље са концептом Калеидоскопа културе и да прошетам и да видим све изложбе прошле године додатни дан, поред онога када сам наступала - рекла је Наталија Рајковић, предводница еклектичног бенда Наталеé, који спаја традиционалне инструменте и модерни бит. - По мом личном мишљењу Калеидоскоп културе је нешто што Србија заслужује, не само у Новом Саду него у сваком граду, јер млади имају прилику да виде различите врсте уметности и да уживају у вечерима које организује Калеидоскоп културе. Предивно је!

Познати новосадски ди-џеј Владимир Аћић годинама уназад наступа широм региона, али је већ неколико пута и сам био део Калеидоскопа културе за који сматра да је важан, како за Нови Сад, тако и за целу Србију.

- С обзиром на то да сам део концепта Калеидоскопа културе и да сам добро упознат са логистиком свега, мислим да је ово фестивал који треба граду, да није нешто што је налик Егзиту, нешто налик тог формата, јер Калеидоскоп културе пружа и позориште и филм и Ђ сцену и све што граду треба. Потребни су нови концепти који ће да заживе у Новом Саду, и зато је Калеидоскоп културе супер ствар - рекао је Владимир Аћић.

Фото: В. Величковић

Концепт Калеидоскопа културе сада је већ добро познат како међу грађанима, тако и међу уметницима који су део Калеидоскопа културе, а и једни и други о овој манифестацији имаму само речи хвале. 

- Концепт Калеидоскопа културе се мени свидео од самог почетка, када сам и сазнао за Калеидоскоп културе, што је било пре неколико година док је био у неком мањем формату, а сада се тај концепт проширио и та присутност мултимедијалних уметности даје прилику да можеш толико лепих ствари да видиш у само једном дану, а ово траје већ много дуго - рекао је Немања Велимировић испред групе "Short Reports" након одржаног енергичног концерта у Дистрикту на отварању Калеидоскопу културе. - Заправо то прави изазов, јер желиш да видиш све и мораш да постигнеш да видиш све, а то не можеш да урадиш у само једном дану колико је ствари у понуди. Концерте који су били и прошле и претпрошле године ја сам испратио све јер дођем на Калеидоскоп културе кад год сам у могућности, пошто живим у Новом Саду и сматрам да је ово једна од најлепших манифестација у граду.

Фото: В. Величковић

Певачица Ива Лоренс имала је прилику да подробније упозна концепт Калеидоскопа културе, јер је наступала други пут заредом, и прошле и ове године.

- Била сам део Калеидоскопа културе и прошле године и, као и тада, успела сам да обиђем цео Дистрикт. Лепо ми је што је сваки објекат другачији и има другачији програм и видим да се то и осталим људима свиђа и да им је интересантно. На ретко којем фестивалу се дешава да људе интересује нешто више од музике, иако сам ја музичар. Дивно је што ове године имамо и позориште и занимљив лавиринт, и реплику Берлинског зида, као и изложбе које уклапате заједно како бисте представили уметност онакву каква јесте, а то је разнолика - сматра певачица Ива Лоренс која је прве године наступала у затвореном објекту у Дистрикту, док је ове године своје песме пред новосадском публиком певала на отвореном.

Фото: Е. Ковач

Дистрикт коначно добија пун смисао

Током овогодишњег Калеидоскопа културе, новосадски Дистрикт биће главно место окупљања свих Новосађана који су заинтересовани да чују и виде нешто ново, нешто што Калеидоскоп културе ове године нуди.

- Имам осећај да, када је Дистрикт у питању, се временски вратимо у прошлост, а да нас обузме младалачки дух јер константно видимо младе људе који имају опуштену енергију и стајлинге и може се одма уочити да су у Дистрикт дошли како би нешто лепо видели и чули. Јако је интересантно и препоручујем свима да посете Дистрикт, јер ја немам речи којима бих описала моменте где ви залутате случајно у неки од објеката у Дистрикту и затекнете обезглављене људе који певају као хор, као што је на пример било прошле године за време Калеидоскопа културе и увек ће у Дистрикту моћи да виде нешто врло интересантно - поручила је Наталија Рајковић испред бенда Наталеé, која истиче да се радо враћа на Калеидоскоп културе, и као део програма и као обичан посетилац.

Ди-џеј Владимир Аћић упоредио је новосадски Дистрикт са европским праксама које је имао прилике да види током своје каријере и захваљујући наступима које је одржао широм Европе.

- То је тај европски концепт. У Словенији, у Љубљани, постоји концепт предграђа сличан Дистрикту и све ме тамо подсећа на наш Дистрикт, и тамо се одавно одржавају догађаји и ја сам тамо радио. Мислим да ће ово када се скроз заврши обнова, када све буде комплетирано, да ће бити јако добро. Људи су одушевљени простором и мени је ово несвакидашње. Свиђа ми се што иза целог Дистрикта стоји и занимљива прошлост - рекао је Владимир Аћић.

Евидентно је да Дистрикт има посебно место у срцу сваког Новосађанина и сви му се радо враћају.

- Коначно Дистрикт из године у године добија тај пун смисао то што треба да буде, један центар алтернативне културе у овом граду - истиче новосадски ди-yеј Срђан Жикић. - Такође је и наставак после године титуле Европске престонице културе очекиван и ја се надам да ћемо у годинама које долазе имати прилике да уживамо у уметности, па и овде у Дистрикту. Тако да желим нам свима срећу.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести