Очи у очи с уметношћу у Галерији Матице српске

НОВИ САД: У сусрет Међународном дану музеја, који се обележава 18. маја, Галерија Матице српске ће од 15. до 17. маја приредити програм који су назвали “Очи у очи са уметношћу”.
g
Фото: Ilustracija

У жељи да посетиоцима омогуће да у потпуности доживе уметност, кустоси и конзерватори Галерије одржаће стручна тумачења и вођења кроз актуелне изложбе и сталну поставку. Како објашњавају у Галерији, с једне стране је важно да будемо одговорни према здрављу нашег друштва, али с друге стране они настоје да посетиоцима омогуће сусрет са уметничким делом “очи у очи”, тако да је предвиђено да сваком програму присуствује по петоро људи и то у неколико термина током дана.

Након месец и по дана виртуелног музеја, Галерија Матице српске је крајем априла поново отворила врата својим посетиоцима и омогућила им је да уживају у изложбама Инспирисани Италијом и Поклон-збирци Драгише Брашована. 

Изложба “Инсприсани Италијом” посвећена је српско-италијанским културним и уметничким везама, односно српским уметницима који су узоре и инспирацију за своје стваралаштво проналазили у уметничкој традицији Италије и на тај начин уводили српску уметност у нове токове. Одабиром уметничких дела из колекције Галерије репрезентована су италијанска “искуства” српских уметника Аксентија Мародића, Јефтимија Поповића, Јована Поповића, Новака Радонића и Павла Симића. Уз копије дела према италијанским мајсторима Пармиђанину, Гвиду Ренију и Помпеу Батонију, које су настале током боравка српских уметника у европским уметничким центрима или у Италији, на изложби су представљени и цртежи италијанских градова и предела, као и графички листови страних уметника настали према Рафаелу, Тицијану и Анибале Карачију. Ауторка и кустос изложбе Станислава Јовановић Миндић ће одржати предавање о уметницима који су били инспирисани наслеђем Италије, сутра у 19 часова и у суботу и недељу од 11 сати.

Галерија Матице српске добила је почетком године изузетно вредан легат, део заоставштине  Драгише Брашована (Вршац, 1887 - Београд, 1965) једног од најзначајнијих архитеката са ових простора, коју су галерији поклониле његова супруга Викторија Брашован и њена кћерка Олга Ковачев.О овој поклон-збирци говориће управница ГМС др Тијана Палковљевић Бугарски сутра и у суботу од 11 сати.  Ову  малу збирку ликовне уметности чине  слике Младена Јосића, портрет младог Брашована, рад непознатог уметника, скулптуре Сретена Стојановића, Ристе Стијовића и Антуна Аугустинчића, архитектонски цртеж с приказом Београда са воде, карикатура која представља Брашована и две иконе с представом Светог Василија, као и  бројна дела примењене уметности која је архитекта предано сакупљао а чинила су део његовог животног простора: огледала, комоде, витрине, фотеље, свећњаци, лустери, сатови. Након стручне обраде и неопходних рестаураторских захвата, ова Поклон-збирка ће у целини бити представљена на изложби у част дародавца. Инспирисана темом овогодишњег Међународног дана музеја “Музеји за једнакост: Разноликост и инклузија” Галерија ће током ова три дана понудити широку палету интерпретација уметности из различитих углова захваљујући разноврсним погледима кустоста и конзерватора. Посетиоци ће тако, осим вођења кроз актуелне поставке, бити у прилици да чују које се љубавне приче „крију” иза слика на предавању “Љубав као инспирација” др Снежане Мишић (сутра у 13 часова) или како се огледају феномени „мушкости“ и „женскости“ на ликовним делима о чему ће на предавању “Лепотице и јунаци” сутра у 17 часова говорити Никола Ивановић. О забави и слободном времену у прошлости на предавању “Од балске дворане до кафане” у суботу од 17 сати говориће Јелена Огњановић, а о томе како се у уметности човеково тело (раз)открило у недељу од 17 часова Ивана Растовић. Шта све можемо сазнати испод слојева боје на слици у оквиру предавања ”Под другим светлом” представиће др Даниела Королија Црквењаков (субота од 18 сати), а конзерваторску причу о великим форматима понудиће Маријета Сидовски, у недељу од 13 часова.

Како би се испоштовало ограничење у броју посетилаца, потребно је да се заинтересовани за предавања електронски пријаве путем линка: https://forms.gle/E8AB9a2cYEs4xLcQ8 или на телефон 021 4899 017 од 8 до 16 сати, а посетиоци током стручних тумачења и вођења би требало да поштују прописане мере заштите: носе маске и рукавице, као и одржавају међусобни размак.

Галерија Матице српске се вратила на редовно радно време: од уторка до четвртка од 10 до 20 сати, петком до 22, а суботом и недељом до 18.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести