Преминуо глумац Милан Лане Гутовић

БЕОГРАД: Познати српски телевизијски, позоришни и филмски глумац Милан Лане Гутовић, преминуо је у 76. години на Војномедицинској академији у Београду, после краће и тешке болести, речено је Танјугу у Народном позоришту.
g
Фото: Tanjug

Гутовић је рођен на Умци, приградском насељу Београда, а академију за позориште, филм, радио и телевизију завршио је 1967. године.

Филмску каријеру започео је 1968. године у филму “Бекства“ Радоша Новаковића, а потом веће споредне и епизодне улоге остварује у неколико филмова попут "СБ затвара круг" и "Повратак отписаних".

Прву главну улогу игра у филму “Другарчине“ (1979) редитеља Миће Милошевића, који га је ангажовао и за остварење “Лаф у срцу“ (1981), где се епизодно појавио као Срећко Шојић - лик који му је донео највећу славу и којег је потом тумачио у филму “Тесна кожа“.

Осим тога, веће и главне улоге остварује и у филмовима “Ерогена зона“, “Дебели и мршави“, “Црна Марија“, “Мајстор и Шампита“, “Шпијун на штиклама“, “Условна слобода“ и “Седам и по“.

Прву већу улогу на телевизији остварује 1971. године у серији “Дипломци“, а популарност стиче као Ђанкарло Мароти у “Бољем животу“ и Драгослав у “Отвореним вратима“.

Највећу славу донела му је улога Шојића у серији “Бела лађа“ (2006-2011).

Као позоришни глумац играо је у представама “Протекција”, “Кад су цветале тикве”, “Буба у уху”, “Ружење народа у два дела", “За ким звоно звони”, “Пучина”, „Колубарска битка”, и многим другим, а неке од тих улога донеле су му бројне награде и признања.


Вучић: Обележио је читаву еру у нашој кинематографији

Председник Србије Александар Вучић упутио је писмо саучешћа поводом смрти глумца Милана Гутовића.

С тугом сам примио вест о смрти Милана Гутовића, глумца који је својим јединственим уметничким приступом обележио читаву еру у нашој кинематографији, по чему ће га памтити публика свих генерација. Изражавам најдубље саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима његове уметности, написао је председник Вучић.


Године 2006. постао је Првак Народног позоришта.

Последње две деценије играо је свој “Кабаре”, са којим је гостовао широм света.

Вратио се у Југословенско драмско позориште где је од 2020. године имао улогу у представи “Путујуће позориште Шопаловић”.

Током богате глумачке каријере награђен је многим престижним признањима.

Медији: Сахрана у суботу на кумодрашком гробљу

Глумац Милан Лане Гутовић биће сахрањен у суботу, 28. августа, у 12 часова, на кумодрашком гробљу, јављају "Новости".

Како наводе, Гутовић је изразио жељу да не буде сахрањен у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести