СРПСКИ УМЕТНИЦИ НА МЕНХЕТНУ Отварање изложбе наших савремених уметника у Њујорку

Велика изложба "Проналажење пута - српска савремена уметност у САД" биће отворена сутра на Менхетну у Њујорку уз покровитељство Генералног конзулата и помоћ Ели Ескобар, супруге заменика помоћика државног секретара САД и изасланика за Западни Балкан и дијалог Београда и Приштине Габријела Ескобара, најавио је генерални конзул у Њујорку Владимир Божовић и оценио да је култура најбоља пречица за изградњу много бољих и чвршћих односа Србије и САД.
njujork pix
Фото: Pixabay.com

"Све нас очекује један изузетно леп културни догађај, а култура је наравно најбоља пречица за стратешко партнерство Србије и САД-а и изградњу много бољих и чвршћих односа који се у последњих година унапређују, али у годинама које долазе оптимиста сам да ће бити још много бољи", рекао је за Тан‌југ Божовић који ће отворити изложбу.

Према речима Божовића, велики број људи се пријавио да дође на групну изложбу наших уметника у галерију МЦ на Менхетну где ћемо представити део савремене српске уметничке сцене и радове базиране на актуелним темама које посетиоце наводе на интеракцију и размишљање.

"Ели и Габријел Ескобар напустили су Београд, али њихова љубав, поштовање према Србији и српском народу, српској култури и уметности није престала", рекао је Божовић и подсетио да је иста изложба одржана прошле године и у Вашингтону.

Ескобар је навела да јој је велико задовољство да представи српске уметнике њујоршкој публици и додала да "САД треба да виде и разумеју и славе српску савремену уметност".

"Због љубави, поштовања и дивљења према уметницима и њиховом раду пресрећна сам што сам укључена у тако динамичан пројекат као што је представљање ове изложбе", рекла је она и изразила наду да ће изложба гостовати и у Чикагу, Денверу, Фениксу, Сан Франциску и многим другим градовима.

Подсетила је да је живела у Београду од 2019. до 2021. године када је открила многе дивне уметнике, галеристе и кустосе музеја.

"Иако волим многе жанрове уметности и многе стилове кроз историју, савремена уметност је оно због чега се осећам најживље. То су велика и смела живописна дела која изазивају размишљање, а могу бити и пригушена и смирујућа", навела је Ели Ескобар и додала да је уметност је најбољи начин на који ступа у контакт са осећањима, сећањима, страховима, радостима.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести