У Врњачкој Бањи почели Дани европске баштине 2019

ВРЊАЧКА БАЊА: У Врњачкој Бањи данас је почела централна прослава манифестације "Дани европске баштине".
b
Фото: Tanjug/kultura.gov.rs

Тема овогодишње прославе, која се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања и општине Врњачка Бања, је „Уметност и забава - наслеђе у фокусу", која је актуелна на нивоу читаве Европе, саопштило је ресорно министарство.

Инсистирањем на испитивању локалних знања, вештина и традиција, наших културних институција, архитектуре, уметности и обичаја желимо да остваримо боље разумевање прошлости, али и бољу повезаност различитих друштвених група, као и боље међугенерацијско разумевање, поручила је помоћница министра културе за културно наслеђе Данијела Ванушић, током поздравне речи.

Она је рекла и да овогодишња тема Дана европске баштине има за циљ да истражи оне аспекте материјалног и нематеријалног наслеђа који су повезани са забавом, доколицом, игром.

Начин на који испуњавамо слободно време важан је део наше друштвености и културног идентитета једне средине, нагласила је Ванушић.

На званичном пријему гостију у дворишту Дворца Белимарковић, у коме је смештен Завичајни музеј - Замак културе Врњачка Бања, присутнима се обратио и председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

У оквиру богатог програма, организован је обилазак Завичајног музеја - Замка културе, у коме су, поред сталне поставке, уприличене изложбе „Забава и Карневали“, „Здравље у чаши“ и „Култура сећања, носталгија, пут за Нарнију“, аутора Јелене Боровић Димић. Гости су имали прилику да са аутором Златком Цветковићем прођу кроз изложбу „Музика моје младости“.

Осим ових садржаја, посетиоци манифестације су кроз изложбу „Како је писан филм - ретроспектива Фестивала Филмског сценарија 1977-2019.“ у Народној библиотеци имали прилику да виде 14 сценарија, међу којима је и оригинални сценарио филма „Ко то тамо пева“.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести