Доделом награда завршен Јесењи позоришни фестивал

ДРВЕНГРАД: Доделом награда вечерас је у Дрвенграду завршен други Јесењи позоришни фестивал.
Kusturica
Фото: Dnevnik.rs

Златни лист за најбољу представу припао је дипломској представи Максима Милошевића са Факултета драмских уметности у Београду - “Скоро па драма”, рађеној по тексту Итана Коена.

Најбољи глумац је Душан Мамула за улогу у представи “Шест лица траже писца” Академије уметности у Новом Саду, а најбоља глумица Гордана Ђокић за улогу Маше у Чеховљевом комаду “Галеб” Академије уметности у Београду. Одлуку је донео жири у саставу глумица Вјера Мујовић, драмска списатељица Сара Радојковић и позоришни редитељ Иван Вуковић.

Мујовић је истакла да је било велико задовољство гледати представе и приметила сјајну енергију, страст, игру и храброст коју су показали студенти.

“Недостаје вам само већи ризик и да се не бојите грешке”, рекла је Мујовић.

Радојковић је казала да им је било тешко да одлуче и да одлуку нису донели једногласно, а Вуковић се надовезао оценивши да је била озбиљна конкуренција. 

Фестивал је затворио његов оснивач редитељ Емир Кустурица изразивши наду да ће следеће године имати још више представа и једну премијерну на отварању.

Он је рекао да су многи људи провели цео живот на Мећавнику, а да нису видели ниједну позоришну представу пре Јесењег позоришног фестивала, те да он има више циљева, између осталог, да “недођију претвори у културни центар”.

“Фестивал затварам, али ће га бити и следеће године”, рекао је Кустурица.

Такмичарски програм обухаватио је четири представе у селекцији Милана Нешковића: “Браћа” Михаила Дурњенкова у продукцији Факултета драмских и филмских уметности "Синергија" из Бијељине, „Скоро па драма" Итана Коена (Факултет драмских уметности у Београду), „Шест лица тражи писца" Луиђи Пирандела (Академија уметности Нови Сад) и "Галеб" Антона Чехова (Академија уметности Београд).

На отварању је изведена представа “Хипноза једне љубави” Душана Ковачевића, који је претходно одржао радионицу за студенте.

Гошћа фестивала била је и редитељка Снежана Тришић, која је студентима показала како се редитељева идеја спроводи кроз декор, реквизите и редитељски поступак.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести