Гала концерт отвара нову сезону у Балету СНП

НОВИ САД: Гала концерт првака, солиста и балетског ансамбла обележиће почетак нове сезоне у Балету Српског народног позоришта у години у којој се обележава 70 година постојања. Предвиђено је да се програм “Из ризнице Балета СНП” одржи на сцени „Јован Ђорђевић“ у два термина сутра и у уторак, 20. октобра од 20 часова.
b
Фото: Iz baleta "Labudovo jezero"/M. Polzović

На програму су бисери балетске класике и неокласике по којима је новосадска балетска сцена препознатљива. Директор Балета Тони Ранђеловић најавио је, на јучерашњој конференцији за медије, да ће на гала концерту, који траје нешто више од сат времена, наступити прваци, солисти и балетски ансамбл изводећи најзанимљивије и најлепше сцене, дуетне игре и варијације из ризнице познатих балета. На програму су нумере из “Дон Кихота”, “Крцка орашчића”, “Лабудовог језера”, “Успаване лепотице”, “Враголанке” и финале другог чина из спектакуларног “Грка Зорбе”. Због повреде солисте Смејуела Бишопа из програма су нажалост изостали најављени балкон сцена из “Ромеа и Јулије” као и адађо из “Грка Зорбе”. Ранђеловић је као посебан куриозитет вечери најавио нумеру “Умирући лабуд” Камија Сен Санса коју ће извести првакиња Балета примабеларина Ана Ђурић. Ову улогу за коју је кореографију радио чувени Михаил Фокин играле су највеће светске балерине, Ана Павлова чак четири хиљаде пута, а у СНП Ерика Марјаш, Јелена Прокић, Ана Кушнирова и Олга Акматова, али скоро две деценије публика није имала прилике да “ Умирућег лабуда” види на новосадској сцени. Сен Сансова музику ће уживо изводити Александар Којић, клавир и Кристина Токоди, виолончело. Музика из других балета ће бити емитована са траке јер због епидемиолошке ситуације неће наступати оркестар.


Отказана “Охридска легенда”

Балет “Охридска легенда” на музику Стевана Христића, који је требало да увелича прославу поводом 70 година постојања због тренутне епидемиолошке ситуације је отказан.

Иако је представа стигла до своје завршнице, Балет је прве пробе посветио управо овом делу, а костими и сценографија су готови, одлучено је да због бројности извођача премијеру одложе за неке боље дане како би је извели онако како то “Охридска легенда” и заслужује.


По речима Тонија Ранђеловића балетске гала концерте публика воли тако да су се у овој епидемиолошкој ситуацији због безбедности ансамбла, али и својих посетилаца, одлучили да на овај начин обележе 70- годишњицу постојања. Како је ово година Чајковског у Балету планирају да до краја године припреме још један гала концерт посвећен овом композитору са сценама из његових чувених балета “Успавана лепотица”, “Лабудово језеро и “Крцко орашчић”.

Поводом 70. годишњице Балета Српско народно позориште до краја године ће објавити књигу “Балет грађа за репертоар у сезонама од 2003/04. до 2019/20.” коју је приредила Ивана Илић Киш.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести