Јавне личности се на друштвеним мрежама опраштају од Мијача

БЕОГРАД: Позоришни и културни делатници и јавне личности на друштвеним мрежама се опраштају од утицајног и заслужног редитеља и академика САНУ Дејана Мијача (1934-2022) који је данас преминуо у 87. години.
1
Фото: Youtube Printscreen

Позоришна редитељка Милица Краљ је на свом твитер профилу написала да је за њу Мијач "био и остао највећи" и да је "свет цео заиста отишао сад".

"Била сам код њега када је био болестан. Смрти се није плашио. Видео је у саговорницима и глумцима оно што други не виде. Памтићу га по таленту и јасноћи казивања", навела је на свом фејсбуку телевизијска ауторка Мира Адања Полак.

Некадашњи генерални директор Радиотелевизије Србије Александар Црквењаков је на свом твитеру написао да је Мијач као председник Управног одбора РТС од 2000. до 2004. године био "човек који је посрнулу јавну радио-телевизију подигао на ноге, да би је други, поново, вратили у блато".

"Бесконачна доброта и бескрајно поштење иза дечјег лица", написао је Црквењаков.

Босанскохерцеговачки позоришни редитељ Дино Мустафић на својој фејсбук страници написао је да је Мијач био "генерацијама глумаца прави маестро у театру".

"Знао сам остајати сатима са њим у дијалогу о уметности. Неке савете и сугестије сам трајно уписао у своју меморију. Научио ме да на пробама можда ''понављам исту грешку''. Збогом и хвала драги Дејане", написао је Мустафић.

Глумица Искра Брајовић присетила се како је као девојчица своје песме записивала "у неке свеске купусаре и тек понеком их показивала", а "један од првих из те тајне дружине био је Мијач".

"А када му је трагично настрадала ћерка, мене десетогодишњакињу је то толико потресло, та замисао да останеш без детета, да сам му написала песму и дала тати да му је преда", присетила се глумица.

Према њеним речима, сутрадан је код њих Мијач дошао са компјутером, да више не пише на којекаквим папирима, а завет да ће наставити да пише и поред глуме је одржала, док је сваки наредни сусрет редитељ почињао питањем - Пишеш ли још?

"Жао ми је, Дејане, што сад не умем да саставим песму и што са годинама речи беже од нас, а не излазе више из срца на папир директном линијом. Видимо се једног дана свакако. До тад ћу имати праву песму за Тебе", поручила је Брајовић..

Поп рок бенд Неверне бебе на својој страници упутио је Мијачу "последњи поздрав из неког позоришног, али и кошаркашког првог реда".

"У непрекидној јурњави почетка и краја, смеха и суза, живота и смрти, неки заслуже вечност", навео је бенд.

Новинарка Антонела Риха је на свом твитеру написала да је Мијач био "велики човек и велики редитељ".

"Хвала за сваку критику и сваку подршку. Дубоки наклон према делу и животу великог редитеља Дејана Мијача!", написао је на свом твитеру некадашњи председник Србије Борис Тадић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести