Кустурица: Добро позориште може да служи човеку

МОКРА ГОРА: Редитељ Емир Кустурица отворио је вечерас у Дрвенграду 4. “Позоришни Кустендорф”, истакавши да добро позориште и добра уметност могу да служе човеку и да је важно да се фестивали, као део културе, одржавају у “овом времену великог пада уметности”.
kusturica_otvaranje_11
Фото: Танјуг (Видео)

Признао је да му је од свих фестивала које организују на Мећавнику, позоришни најомиљенији и изразио уверење да ће следеће године трајати дуже и да ће бити прилике да се погледа више представа.

“Идеја о класичној уметности указује да су фестивали као продужена рука или природни наставак дионизијске или с друге стране, аполонијске идеје уметности. Колико год да су део туристичке понуде, фестивали су одувек били део културе”, рекао је Кустурица.

Под слоганом „Друштво спектакла“ фестивал ће покушати да одгонетне место и улогу позоришне уметности у актуелном друштву, у којој је спектакл у основи свега и представља не само основни елемент разоноде већ и владајући облик живота.

“Све што се одвија на јавној сцени, укључујући и камере свуда постављене, заправо води ка томе да се људи навикну на надзор као идеју о посебном театру о коме је Сноуден већ много рекао, али постоји и тај поетски дух још од Исуса Христа Назарићана који се изражавао параболама. Мислим да добро позориште и добра уметност могу човеку да служе па и овај фестивал и сви које овде организујемо”, истакао је Кустурица.

Према његовим речима, позоришни фестивал је пак ближи ономе што се данас обележава као идеја о вечном животу.

"Паметни социолози у Америци рекоше да је Бог на западу убијен. Тако је и вечни дух убијен, али мислим да се он скрива у уметности и да треба да верујемо да вечност сваког живота више припада ријалитију, а да је ово што се ствара у позоришту део посебне врсте религиозности”, рекао је Кустурица.

Фото: Танјуг (Видео)

У такмичарском програму учествују Академија уметности у Новом Саду са представом „Кисеоник“, Ивана Вирипајева, Филмска академија из Лођа (Пољска) са комадом „Цена живота“ Мартине Мајок, Државна позоришна академија из Јарославља (Русија) са представом „Чехов.некст“, док се Факултет драмских уметности из Београда представља комадом „Џорџ Каплан“ Фредерика Зонтага.

Селектор програма редитељ Милан Нешковић каже да је поносан што се студенти паметно и ангажовано хватају у коштац са најактуелнијим проблемима који их тиште, као што су однос појединца и друштва и свеприсутни недостатак емпатије, љубави и разумевања.

За глумца Милана Марића, који је у Дрвенград стигао са ансамблом представе “Зашто је полудео господин Р?”, у режији Боба Јелчића и продукцији Југословенског драмског позоришта, бавити се друштвом спектакла је врло важно нарочито данас.

Фото: Танјуг (Видео)

“Треба преиспитати друштво и шта су наши задаци у овом специфичном тренутку. Позориште мора да потреса, да шамара друштво, да указује на разноразне аномалије друштва, на ствари које не видимо или се правимо да не видимо, као што је глобални пораст деснице. То нам се лако може обити о главу и вратити се као бумеранг са огромним последицама, а имамо таквих примера у историји", наводи Марић.

"Позориште и целокупна уметност ту играју врло битну улогу, али и појединци, јавне личности, које морају да почну конкретније да се баве овим тренутком у коме живимо, јер ако то пустимо, лако се отргне контроли и после шта нам Бог да, па да не дођемо у ту ситуацију да гледамо шта ће нам Бог дати”, казао је Марић Танјугу уочи представе коју је публика проздравила громогласним аплаузом.

О добитницима „Златног листа“ у четири категорије - најбоља представа, најбоља режија, најбоља глумица и најбољи глумац, одлучиваће глумица Јована Стоиљковић, драматург Јелена Мијовић и редитељ Вељко Мићуновић.

Сутра гостује Београдско драмско позориште са представом „Моје дете“, а редитељ и оснивач „Позоришног Кустендорфа“ Емир Кустурица модерираће дебату са истакнутим уметницима о теми „Позориште у друштву спектакла“.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести