Почео четврти Позоришни Кустендорф

МОКРА ГОРА: Четврти „Позоришни Кустендорф“, под слоганом „Друштво спектакла“, почео је данас у Дрвенграду.
kustendorf
Фото: Promo

За награду „Златни лист“ такмиче се Академија уметности у Новом Саду са представом „Кисеоник“ Ивана Вирипајева, Филмска академија из Лођа (Пољска) са комадом „Цена живота“ Мартине Мајок, Државна позоришна академија из Јарославља (Русија) са представом „Чехов.некст“и Факултет драмских уметности из Београда са комадом „Џорџ Каплан“ Фредерика Зонтага.

Селектор програма редитељ Милан Нешковић није сигуран да ли су прво размишљали о теми фестивала или селекцији и да су се једноставно уклопили, јер је то тема коју је запазио у позориштима и у студентским представама од Русије до Србије.

Он скреће пажњу да због деловања масовних медија и све чешћег атака друштвених мрежа, спектакл представља владајући облик живота.

Што се мене тиче друштвене мреже изумиру, одлазим са свих, јер не могу више да подржавам друштво спектакла и друштво информација. Појединац не може више да издржи у свету у коме нема емпатије, рекао је Нешковић.

Примећује да студенти и млади позоришни ствараоци са озбиљним критичким освртом третирају тај проблем.

Они се паметно и ангажовано хватају у коштац са најактуелнијим проблемима који их тиште и друштво уопште. Они то осећају и понекад ме чак срамота када гледам те представе и видим жар који ја нисам имао на факултету. Не знам да ли је то до друштва, до мене или до факултета, али мислим да је све у питању, рекао је Нешковић.

Фестивал ће током два дана покушати да одгонетне место и улогу позоришне уметности у актуелном друштву у којој је спектакл у основи свега.

Мислим да је позориште један од бастиона наше кутуре. Позоришта су нам пуна, наше представе могу да се такмиче бар-а-бар са највећим светским продукцијама, што не можемо да кажемо ни за једну другу уметност тренутно у овом друштву. С обзиром какво нам је друштво, позориште нам је супер, сматра Нешковић.

О добитницима „Златног листа“ у четири категорије - најбоља представа, најбоља режија, најбоља глумица и најбољи глумац, одлучиваће глумица Јована Стоиљковић, драматург Јелена Мијовић и редитељ Вељко Мићуновић.

У оквиру ревијалног програма гостују реномирана српска позоришта, Југословенско драмско позориште са награђиваном представом „Зашто је полудео господин Р.“, и Београдско драмско позориште са представом „Моје дете“, а редитељ и оснивач „Позоришног Кустендорфа“ Емир Кустурица модерираће дебату са истакнутим уметницима на овогодишњу тему „Позориште у друштву спектакла“.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести