Лајнс балет 16. марта у Мадлениануму отвара БФИ

БЕОГРАД: Београдски фестивал игре биће отворен 16. марта наступом трупе Лајнс балет из Сан Франциска у Мадлениануму, са комадима "Лични елемент" и "Азот" кореографа Алонза Кинга, саопштили су из дирекције фестивала.
Београдски фестивал игре
Фото: Београдски фестивал игре

Публика ће следеће вечери, бити у прилици да види балетске уметнике Лусија Лакара и Метју Голдинга са продукцијом "Фордландија" коју потписује Театар Дортмунд из Немачке.

Иста позорница ће угостити 19. и 20. марта славну трупу "Пипинг Том" из Брисела, чији ће тандем кореографа Габријела Каризо-Френк Шартије представити дело "Дете", као завршни наставак успешне трилогије, где се убрајају "Отац" и "Мајка".

Поменути уметници су добитници награде "Јован Ћирилов" 18. издања БФИ.

Поштоваоци уметничке игре имаће прилике да виде и грчког кореографа Еурипида Ласкаридиса са пројектом "Реликвија" своје трупе из Атине, 22. и 23. марта у Битеф театру. Компанија Ервеа Кубија из Кана стиже 26. марта у Атеље 212, са пројектом инспирисаним романом "Шта дан дугује ноћи" Јасмине Кадре.

Фото: Београдски фестивал игре

Мадленианум ће поново бити домаћин 29. марта, сценском делу "Воз љубави 2020" трупе Емануел Гат Данс из Марсеја.

Познати норвешки драмски писац, играч, кореограф, позоришни и филмски редитељ Ју Стромгрен са својом истоименом компанијом из Осла гостоваће три пута: 29, 30. и 31. марта у СНП-у, Битеф театру и у КЦ "Горњи Милановац", са представом "Поткровље", као светском премијером.

У Мадлениануму ће наступити и ансамбл Батшева, из Тел Авива, 1. и 2. априла, а играће и у СНП-у, са пројектом "Три" кореографа Охада Нахарина.

"Апокалипсинк" као представа из 10 слика дело је уметника Лучијана Роса из Буенос Ајреса, за публику БДП-а 3. априла.

Два дана касније ће ЈДП бити домаћин гостима из Амстердама, који долазе са комадом "Богохулна рапсодија" тандема Емио Греко и Питер Шолтен.

Награђивани перформер Марко Д''Агостин из Болоње наступиће 6. априла са делом "Најлепши поздрави" у Битеф театру.

Поново долази Малпасо из Хаване (Куба), 7. и 8. априла у Мадленианум и СНП са четири нова кореографска дела у виду омнибусаа.

Врхунски двочасовни спектакл "Лабудово језеро" такође као фрагментарни пројекат од четири кореографа, трупе "Готје данс" из Штутгарта очекује публику 9. априла у Мадлениануму.

За сам крај Српско народно позориште у Новом Саду биће 11. и 12. априла домаћин трупи "Балет џез Монтреал", која доноси комад на музику славног канадског музичара Леонарда Коена.

Фестивалу ће претходити традиционална ревија филмова "Дани игре у Кинотеци", кореографске радионице, мајсторски курсеви и изложбе. Од оснивања БФИ представљено је око 450 кореографских остварења, а у оквиру сваког издања програме је пратило близу 23.000 гледалаца и 120 новинара из земље и иностранства.

Београдски фестивал игре се развијао захваљујући подршци Министарства културе Србије, Града Београда, амбасада и културних центара земаља учесница. За реализацију програма у Војводини, значајна је дугогодишња сарадња са Покрајинским секретаријатом за културу и Градом Новим Садом.

Девет година заредом, Београдски фестивал игре реализује едукативне програме у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији.

Компанија НИС подржава манифестацију која значајно доприноси развоју културе и уметности у Србији.

Подршка фестивалу који окупља најбоље светске уметнике и доприноси популаризацији наше земље у свету је логичан корак у складу са вредностима које НИС негује у оквиру свог друштвено одговорног пословања.

Виса, као дугогодишњи генерални спонзор Фестивала, са великом посвећеношћу подржава Београдски фестивал игре, верујући у његову улогу у позиционирању наше земље на културној мапи света и желећи да за јединствено искуство уживања у савременој игри понуди погодност онлине куповине улазница.

Ерсте банка као вишегодишњи партнер Фестивала настоји да врхунску уметност учини доступном најширој публици у Србији.

Традиционални пријатељи Фестивала су компанија Беиерсдорф , Фондација Хемофарм, компанија Моцарт, ДДОР осигурање, Хеинекен, Адвокатска канцеларија Бојовић Драшковић Поповић и партнери, Телегроуп, Саобраћајно предузеће Ласта, и други.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести