Маратон игре у инат времену пандемије

Ново, 18. издање Београдског фестивала игре, које почиње у суботу, 6. марта, наступом солиста Њујорк сити балета у Новом Саду на сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, јуче је свечано представљено у Народној скупштини и том приликом председник парламента Ивица Дачић оценио је да БФИ представља један од најзначајнијих културних брендова Београда и читаве Србије.
s
Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Он је истовремено указао на чињеницу да уметност мора и може да победити епидемију која већ годину дана ремети свакодневни живот свих, а нарочито живот српске и светске културне сцене.

“Ове године, у најтежим околностима, фестивал показује да је виталан, да не одустаје од своје мисије и да за њега не постоје препреке да по 18. пут окупи ауторе и љубитеље уметничке игре из целог света”, навео је председник српског парламента. “Не сумњам да сви они заједно једва чекају да Фестивал почне, и да уживо виде шта је то најновије и најбоље у данашњој светској продукцији”

Дачић се захвалио свима који су помогли организацију овогодишње смотре - Делегацији Европске уније у Србији, граду Београду, амбасадама земаља из које долазе овогодишњи учесници. “Нарочиту захвалност дугујем мојој претходници на овом месту, министарки Маји Гојковић, што је на најбољи начин спојила свој јавни ангажман са афинитетом према уметничкој игри и заслужна је за успостављање ове лепе традиције да баш из Народне скупштине сваке године крене нови Београдски фестивал игре”, закључио је Дачић.

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је да је изузетан домет то што су Београд и Србија домаћини једног од најважнијих уметничких догађаја не само у земљи већ и читавом региону, јер не постоји нигде слична манифестација која негује уметничку игру на врхунском светском нивоу.  По њеним речима, иако се смотра одржава у веома неповољном тренутку, у ситуацији када је све и даље неизвесно услед пандемије корона вируса, на Београдски фестивал игре ипак долазе велика извођачка и кореографска имена. Она је указала и на то да је веома значајно што ће, уз главни програм фестивала, који чине представе из целог света, бити организовани многи пратећи програми - курсеви, изложбе, радионице, пројекције филмова, што сам фестивал чини јединственим на овим просторима, јер негује стару и развија нову публику.

Горан Весић је најпре честитао пунолетство - 18. рођендан фестивалу. “Наравно, директорка БФИ Аја Јунг је најзначајнија за трајање овог фестивала, која га је својом енергијом поставила. И драго ми је да се БФИ организује и ван Београда. Ми смо мала земља да би један овако велики фестивал био одржан само у главном граду”, изјавио је Весић, а на конференцији за новинаре поздраве Беогтрадском фестивалу игре упутили су и амбасадори земаља чије трупе гостују на БФИ - Француске, Швајцарске, Белгије, Италије, Израела, Шпаније..


Промене новосадских термина

Подсетимо, када је реч о гостовањима БФИ у Новом Саду, наступ Димитриса Папајоануа, планиран за 20. март, одложено је за 14. април 2021, с тим да је сада најављена и „реприза” на сцени “Јован Ђорђевић“, и то одмах следеће вечери, 15. априла. Компанија Акрама Кана из Лондона, која је требало да 14. априла изведе представу „Надмудривање ђавола”, померила је свој долазак у Нови Сад за 1. октобар. Иначе, из БФИ напомињу да ће купљене улазнице важити и за нове термине, а као такође веома важну информацију истичу да за суботње Вече звезда Њујорк сити балета седишта у сали „Јован Ђорђевић” СНП-а неће бити нумерисана.


Директорка и селекторка БФИ Аја Јунг рекла је да се вирус опет сурово поиграва с нама и у овој години, тера уметнике да мењају професије, ставља катанце на позоришта и културне установе, или пружа свега трећину капацитета сале за програме. “Добијамо барем 30 позива дневно од верне публике која нас пита да ли ће сигурно гостовати Њујорк сити балет, да ли стиже Балет џез Монтреал...”, није крила Аја Јунг.  Она је подсетила да Београд, услед још увек затвореног Сава центра за уметничке догађаје због короне, нема више сцену за овако велике спектакле, тако да ће Београђани морати да путују у Нови Сад, где ће бити изведен добар део програма БФИ 2021. “Биће ово прави маратон игре у инат овом времену”, закључила је Аја Јунг.

У Београду и Новом Саду, БФИ ће угостити 17 компанија из 11 земаља. Програм је веома богат и садржајан, тако да, рецимо, осим колажног фрагментарног спектакла Њујорк сити балета насловљеног као Вече звезда (у питању је осам краћих комада које су као кореографи, међу осталим, потписали и Џорџ Баланшин, Џером Робинс и Кристофер Вилдон), 23. и 24. марта стиже компанија “Алиас” из Женеве са комадом “Нормално” Ђулијермеа Ботеља на сцени БДП-а, а већ 25. марта публика ће у Мадлениануму моћи да ужива у раду чувеног Роберта Запале, чија ће компанија извести његову кореографију „А. јесмо ли сви ми жртвовани”.

Подсетимо, 5. априла у СНП-у гостује и Малпасо трупа из Хаване, две вечери касније долази чувени степ играч Џејсон Семјуелс Смит, да би Димитриј Папајоану наступио 14. и 15. априла. Када прође лето, 25. септембра Новосађани ће бити у прилици да виде трупу „Боди трефик” из Лос Анђелеса, да би у самом финалу 18. издања БФИ, 1. октобра у СНП-у била изведена одложена представа “Надмудривање ђавола” чувене Компаније Акрама Кана из Лондона.

        М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести