„Мој Шекспир“ Никите Миливојевића на Шекспир фестивалу

Никита Миливојевић ће на свом фестивалу представити свог Шекспира у петак. Иза ове игре речи „крије“ се премијера Миливојевићеве нове представе „Мој Шекспир“, која ће бити изведена на Шекспир фестивалу у Вили „Станковић“, у Чортановцима.
s
Фото: pixabay.com

Оснивач Шекспир фестивала, Никита Миливојевић, понукан мотивом да фестивал не нуди само туђе, него креира и своју представу, осмислио је трогодишњи пројекат који је ближи перформансу, него позоришној представи. „Мој Шекспир“ је својеврстан talk show, како га је назвао аутор, у којем познати глумци који су играли Шекспирове драме, говоре о искуствима и цитирају делове својих улога. У првом издању, вечерас наступају: Милена Зупанчић, Светлана Бојковић, Воја Брајовић, Светозар Цветковић, Зијах Соколовић, Миодраг Кривокапић, Озрен Грабарић, Игор Ђорђевић, Јелена Ђулвезан...

Други важан мотив који је пронашао Миливојевић поводом рада на пројекту „Мој Шекспир“, био је податак да је Шекпир најигранији драмски писац у историји Народног позоришта у Београду.

– Идеја је да глумци на неки свој начин представе публици свог Шекспира. Кроз мале „исповести“ о личном искуству и доживљају Шекспира на сцени (промишљању лика, процесу рада на пробама), покушали би, између осталог, и да одговоримо на питање зашто је Шекспир и даље најигранији драмски писац свих времена и зашто се сматра најзахтевнијим глумачким задатком – речи су Никите Миливојевића. – Глумци ће такође „уживо“ говорити свој омиљени монолог из представе у којој су играли, или било ког другог Шекспировог дела.

Замишљено је и да „Мој Шекспир“ буде јединствен сусрет колега са простора бивше Југославије.

Шекспир фестивал ће представу „Мој Шекспир“ публици понудити и у репризном термину, на затварању, 1. јула. 

И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести