Шекспир фестивал од 27. јуна до 3. јула у Чортановцима

- Вила Станковић се шести пут претвара у Глоб театар, а Дунав у Темзу - поновио је у среду у Чортановцима омиљену фразу о Шекспир фестивалу његов оснивач, редитељ Никита Миливојевић, најављујући ново издање које ће бити одржано од 27. јуна до 3. јула.
w
Фото: pixabay.com

“Ричард Трећи” у режији Александра Поповског (“Гавела”, Загреб), “Мој Шекспир” Никите Миливојевића (Шекспир фестивал), “Бура” Ирине Брук (Народно позориште Ница), “Богојављенска ноћ” у режији Гаја Реталака (Бриџ хаус театар,  Лондон) - представе су које ће моћи да види публика, ако не у Чортановцима (због кише), онда у Српском народном позоришту.

“Ричарда Трећег” Никита Миливојевић је најавио као представу Озрена Грабарића. За “Буру” коју је креирала кћерка легендарног Питера Брука, Ирина, рекао је да показује шта све може да се уради Шекспиром, и са Шекспиром, јер је у овој представи чудотворни Просперо, главни лик, шеф кухиње. “Богојављенска ноћ” је Миливојевићу била двоструко значајна. Прво зато што долази из Лондона, а друго зато што у Енглеској реномирани редитељ Гај Ренталак подучава и глуму, па је идеја да одржи радионицу новосадским студентима.       

У пратећем програму биће организована изложба и трибина посвећена Јоци Савићу, код нас мало познатом позоришном уметнику и теоретичару; Миливојевић ће одржати мастер клас “Шекспир за почетнике”, а премијерно ће бити приказан филм “Све је истина” Кенета Бране.

Миливојевић је предочио и то да је Шекспир фестивал пре две недеље добио етикету “Европа за фестивале/ Фестивали за Европу”, која уз учешће у европској мрежи фестивала посвећених Шекспиру, све шири круг уметника, позоришта, медија и публике, потврђује да се у шесто издање улази с посебним пијететом. Кад се томе дода и финансијска ситуација - два милиона динара из покрајинског буџета, по милион из републичког и новосадског, четири милиона динара из буџета Инђије, плус пословни спонзори, од којих је главни “Уника” осигурање - лакше се дише.

- Главна ствар је што новац сада стиже кад треба, а не за Нову годину - алудирао је Миливојевић на познату невољу у култури. - То вам је као кад идете на годишњи, ако уплатите раније, можете још и да уштедите.

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, на јучерашњој конференцији за новинаре у вили “Станковић”, у Чортановцима, рекла је да је Шекспир фестивал важан првенствено зато што се позиционирао на мапу Европе и што на нашу сцену доводи представе посвећене најзначајнијем драмском писцу света из међународних кругова.

Председник општине Инђија Владимир Гак нашалио се да се не би попут неких својих колега на истој позицији упуштао у уметност, али да му је драго што Инђија бар једном у години, током Шекспир фестивала, постаје престоница културе, бројећи све више културних манифестација.

Представљајући ново позоришно издање у Чортановцима, говорио је и потпредседник Европског покрета у Србији, Александар Симурдић, којем је изузетно важно што поред три деценије промоције европских вредности и интеграција, као партнери раде баш са Шекспир фестивалом.

Директорка Сектора за маркетинг и корпоративне комуникације “Уника” осигурања Соња Марић, “Елизабета Шекспир фестивала” како је назива Никита Миливојевић, рекла је да се труде да фестивал расте и да нема питања “Бити или не бити”.

Иза сцене

О свом пројекту “Мој Шекспир”, који ће преијерно бити изведен на 6. Шекспир фестивалу, Никита Миливојевић је открио да није реч о класичној позоришној представи, већ о интерактивном наступу својеврсном тима снова глумаца Воје Брајовића, Свелане Цеце Бојковић, Светозара Цветковића, Озрена Грабарића... Сви ће они сведочити о значају Шекспира за глуму, али иза живот, откривајући догодовштине иза и са сцене приликом рада на шекспировим драмама.

Карте и превоз  

Карте за Шекспир фестивал могу да се купе по ценама од 700 до 900 динара на продајним местима “Тикетс”, као и повратна карта из Београда и Новог Сада, по цени од 300 динара.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести