Нишвил тврђава: У духу побуне и друштвене провокације

У оквиру Интернационалног џез фестивала “Нишвил”, и ове године ће бити организован театарски фестивал од 2. до 11. августа, који ће понудити 17 представа у избору уметничке директорке Маје Митић. Слоган овогодишњег нишвилског театарског фестивала је “Тврђава побуне и провокација”.
nisvil
Фото: Promo

У програму су се нашле представе које су у протеклој позоришној сезони имале за тему побуну, реагујући на одређене друштвене провокације у својим срединама, како објашњава селекторка Маја Митић, која је за треће издање овог театарског фестивала одабрала продукције из Норвешке, Мађарске, Индонезије, Македоније, Израела, Велике Британије и Србије.

Ту су и две фестивалске копродукције, и управо ће једна од њих, представа “Како вам драго” Вилијама Шекспира, у режији Никите Миливојевића, и извођењу нишког Народног и Крушевачког позоришта, отворити 2. августа овај театарски програм “Нишвила”. На фестивалу ће премијерно бити изведена и представа “Ћерке”, која је такође копродукција “Нишвила”, овога пута с британском уметницом Yил Гринхал, а у сарадњи са Центром за девојке у Нишу.

Још једна премијера је најављена 3. августа, а ради се о представи “Кири и Клодел” Моње Јовић, у режији Ивана Јовића, настала у сарадњи “Терирем продукције” и Пулс театра.

У програму су још и представе: "Мандалика" Бидадари плесног студија и Мудра театра, у режији Иване Ашковић и Бориса Чакширана; “Селебрејшн оф лајф”, у режији Пер Спилдре Борга, и извођењу норвешког театра “Стела поларис”; “Жене из Троје", редитеља Небојше Брадића, у продукцији Народног позоришта Приштина и Позоришта “Зоран Радмиловић” из Зајечара; “Аугуст", у режији Золтана Балажа, и извођењу театра “Маладипе” из Мађарске; “Ни мало смешне", у колективној режији Новог циркуса “Лудифико” из Србије; и "А-хоул факин’ лузер”, у режији Аријела Серенија, у продукцији “Хабиат театра” из Израела.

Део фестивалског програма биће и конференција посвећена Магдалена позоришној мрежи  4. августа, уз пројекцију филма “Магдалена” и концерт Мег Еле “Сонгс”, као и изложба фотографија “Провокатаивна лица” Филипа Цветковића. По речима Маје Митић, веома јој је важно да фестивали нису само презентери представа, већ и да учествују у њиховом стварању, како финансијски, тако и у стварању атмосфере у којој се уметници могу срести, разменити, планирати заједничке сарадње…

Дакле, размена различитости на свим нивоима. То су уметничке тенденције којима сведочимо још од XXвека - уметности се све више и више преплићу и сусрећу. Скоро да  данас нема концерта који не користи филм/видео или уживо пренос као део своје сценографије - имиyа. Дејвид Боуви је то одавно увео у своју музику - свака песма је код њега рађена као мала позоришна представа, а данас је то стандард. Слично је и у позоришним уметностима - скоро да нема позоришне представе која не користи уживо извођење музике или видео/филм као сценографију, истиче Маја Митић и додаје да тај “скуп различитости на свим нивоима - како уметничких израза, тако и различитих нација, чине Нишвил џез фестивал јединственим и код нас и у свету”.

Најављене су и позоришне радионице које ће држати Џил Гринхал, Стела Поларис и Сања Крсмановић Тасић из београдског “Хлеб театра”. У оквиру пратећег програма, 6. августа биће изведена представа "Кис" Алисе ин вондер бенда из Србије, а дан касније "Маму му јебем ко је први почео" Лет театра (Србија/Македонија).

У програму за младе, 8. августа најављена је представа “Речи од камена” у режији Сање Крсмановић Тасић, а од 8. до 11. августа биће одржан и програм за децу, који обухвата продукције “Чувари природе” (Зу Зу Зујалице, Србија), “Меџик карпет” Денс театер палас оф д виндс (Јужна Африка/Немачка), “Како су настале ружне речи” (Нај-Артр, Србија) и  “Тамо далеко” (Лутка сцена Пепино, Србија).

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести