Овације за Сергеја Полуњина у Народном позоришту

БЕОГРАД: Комад "Посвећење" на музику Игора Стравинског и у кореографији Јуке Оиши изведен је вечерас на Великој сцени Народног позоришта у Београду, а публика је громогласним аплаузом поздравила славног белатског уметника Сергеја Полуњина у главној улози.
balet_polunjin_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Оиши интерпретира фигуре легендарног балетског играча Вацлава Нижинског, призивајући визије и музику из времена сјајног руског балета.

Петнаестоминутни плес солисте Московског академског музичког театра "Станиславски и Немирович-Данченко" Алексеја Љубимова и првака Балета Народног позоришта Дејана Коларова, био је увод у наступ Полуњина.

Чувено "Посвећење пролећа" Игора Стравинског у средишту је драматичног плеса Полуњина, који истражује лудило Нижинског и његову потребу да осећа, а не да размишља.

Упечатљивом получасовном игром, Полуњин дочарава бол, снагу, патњу, рањивост, борбу са самим собом.

Од почетног дуа Љубимова и Коларова преко драматичних сцена Полуњина самог на бини, до последње кореографије тројице играча, Оиши истражује светло и таму, сенке, оно што сваки човек има унутар себе. 

"Када игра достигне крешендо, ја више не постојим. Постоји само плес", рекао је својевремено Нижински, а "Посвећење" је напета, језгровита прича о потрази, сумњи и унутрашњем конфликту.

Публика, која је до последњег места испунила Народно позориште, громогласним аплаузом је поздравила играче и кореографкињу, а деца из неколико балетских школа уручила су славном Полуњину своје радове на папиру.

Балет "Посвећење" је светску премијеру имао 14. јула прошле године у Сент Морицу у Швајцарској, у оквиру Фестивала културе "Ориген", а београдска публика ће имати прилику да га погледа и сутра и прекосутра.

Полуњин је прошле године снимио спот који је приказан на отварању Народног музеја у Београду, након тога је наступио на отварању фестивала "Еџит" у Новом Саду и у Србији, за коју каже да га инспирише, основао је фондацију чији је циљ да пружи помоћ и подршку играчима, посебно талентованој деци.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести