Полуњин Србији: Немојте никад продати себе

БЕОГРАД: Један од најпознатијих балетских уметника данашњице Сергеј Полуњин представиће се београдској публици 7, 8. и 9. марта на Великој сцени Народног позоришта у Београду главном улогом у балету „Посвећење“, у кореографији Јуке Оиши.
sergej polunjin
Фото: Youtube Printscreen

Представа је инспирисана кореографијом и извођењем Вацлава Нижинског на чувену композицију Игора Стравинског „Посвећење пролећа“.

Јука и ја смо радили на балету „Посвећење“ у Швајцарској где је Нижински живео и занимљиву сам лекцију научио, лекцију о времену, затвореном кругу нашег сопственог живота, али и кругу живота људи уопште, о онима који су били пре нас и онима који ће доћи после нас, објаснио је Полуњин у интервјуу Танјугу.

Каже да је кореографија врло захтевна и изазовна, али да је Оиши имала тези задатак да је креира и исприча причу.

Полуњин је с 19 година постао је најмлађи првак лондонског Краљевског балета у историји ове уметничке куће.

Наступао је и у Михенској Штац Опери, Бољшој театру, позоришту Станиславски у Москви, лондонској Ројал опери, миланској Скали, Марински театру у Санкт Петербургу, али је широј публици постао познат са спотом за песму „Take Me to Church“, на музику Хозијера, у режији Дејвида Лашапела. 

Често позива да балет изађе из елитистичких кругова. 

Желим да балет буде важан данас, а то не може с „Успаваном лепотицом“. Имам јасну визију шта треба урадити. Окупио сам одличан тим визионара и изградићемо нови модел и нову индустрију за балет, истакао је Полуњин.

Полуњин је снимио и спот који је приказан на отварању реконструисаног Народног музеја у Београду, а затим је наступио на фестивалу Егзит.

Желим да допринесем Србији колико год могу, јер мислим да ваша земља заслужује најбоље. Када сам играо у музеју, желео сам да га представим у најбољем светлу, а наступ на Егзиту је више пружио мени идеје за будућност да балет донесем на фестивале и видим будућност балета на таквим местима, објаснио је Полуњин.

Овај Украјинац од 2016. године је и држављанин Србије, у којој је основао Фондацију „Сергеј Полуњин“ с циљем да промовише балет и игру најширој публици, одајући почаст класичном балету, а уводећи савремени плесачки израз у интерпретацију.

Желим да креирам нову средину за нову генерацију балетских играча и да створим нову уметност, истиче Полуњин.

Познат и по свом бунтовништву против естаблишмента, каже да само реагује на неправду, глупост, зло и погрешне вредности.

Србе пак сматра посебним и констатује да српски народ негују праве вредности.

Када би сви видели оно што ја видим у Србији, она би за тили час постала једна од најутицајнијих земаља у свету. Све је у вашим главама, верујте и десиће се и верујте у оно што говорим, вредности српског народа су праве. Наставите тако и немојте никад продати себе, поручио је славни балетски играч Србији.

Осим својом игром пажњу привлачи и многобројним тетоважама по телу.

Тетоваже приказују моменте у коме су настале, онда једноставно постану део тебе и више их не примећујеш, али је наравно потребно време да њихова енергија постане и ваша енергија и ви, рекао је Полуњин.

Међу тетоважама су симболи Русије и Украјине, слика Владимира Путина, а Полуњин верује у добру будућност двеју земаља.

Путин је неко кога ћу увек бранити, јер у њему увек видим добро, додао је Полуњин.

У једном тренутку свог живота желео је да напусти балет, уверен да је његов таленат од благослова прерастао у проклетство. 

Желео сам да напустим игру и окренем се глуми, али онда се десило снимање видео спота за нумеру „Take Me to Church“ и играјући сатима, схватио сам да ме игра одржава живим и да не могу без ње, признао је Полуњин.

Три месеца раније, каже, није мислио да игра може да оствари такав глобални утицај.

Мислио сам да игра нема моћ да било шта промени, али сада мислим да може, само зависи од тога како играш и шта желиш игром да кажеш, додао је Полуњин.

Српска публика је пре неколико дана гледала славног балетског играча у филму „Бела врана“ Рејфа Фајнса, приказаном на Фесту у присуству редитеља, а Полуњин признаје да му је лакше на сцени него пред камером.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести