Петријин венац Атељеа 212 најбоља представа Гавелиних вечери

ЗАГРЕБ: Представа "Петријин венац" по делу Драгослава Михајловића, коју изводе глумци београдског "Атељеа 212", награђена је наградом за најбољу представу на 34. загребачком фестивалу "Гавелине вечери".
p
Фото: Tanjug/gavella.hr

Награду за најбољу представу "Петријином венцу" је доделио стручни жири у саставу: Бисека Ипша, Аница Томић и Геа Влаховић.

Награда за најбољу режију припала је Боби Јеличићу за представу "Три сестре" у извођењу глумачког ансамбла ХНК Загреб.
У образложењу жирија за награду додељену "Петријином венцу“ се истиче:

“Награду додељујемо изванредно атмосферичној позоришној рекреацији романа Драгослава Михаиловића, која архетипску тему женске судбине као парадигматске жртве убојитог провинцијалног патријархата буквално расплиће на сцени, у комплексној представи чија бурна интимистичка интерпретација класика српске књижевности снажно искорачује из уобичајеног репертоарног позоришног мејнстрима".

Наводи се и да у драматуршко-редатељском решењу Миле Машовић-Николић и Бобана Скерлића, једну жену и њезину трагичну судбину у непрекидној интеракцији плету три глумице - Марта Бјелица, Јована Гавриловић и Милица Михајловић - чинећи моћан троглас женског идентитета „који је преживео све“...

Награда за најбољу женску улогу припала је Наташи Матјашец Рошкер, за улогу Софије дон Есенбек у представи „Сумрак богова“ Словеначког народног позоришта Марибор, а у режији Далибора Матанића, док је најбољом мушком улогом проглашена она Емира Хаџихафизбеговића у представи „Сјећаш ли се Доли Бел“ Камерног театра 55 из Сарајева, у режији Кокана Младеновића, пренео је загебачки Вечерњи лист.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести