Почиње Јесењи позоришни фестивал на Мећавнику

БЕОГРАД: Други Јесењи позоришни фестивал редитеља Емира Кустурице почиње данас на Мећавнику, уз подршку компаније НИС и у организацији „Раста Интернационала“.
mecavnik festival
Фото: Tanjug

Изрека књижевника, академика Матије Бећковића – „Као да живимо у међувремену“, овогодишњи је слоган фестивала који се одвија према идеји оснивача да Мећавник постане синоним за прожимање енергије и искуства између младих и остварених уметника.

Дводневни Јесењи позоришни фестивал је ове године такмичарског карактера и у селекцији су четири студентске представе по избору редитеља Милана Нешковића. 

На програму ће бити представе „Браћа“ Михаила Дурњенкова у продукцији Факултета драмских и филмских уметности „Синергија“ из Бијељине, „Скоро па драма“ Итана Коена (Факултет драмских уметности у Београду), „Шест лица тражи писца“ Луиђи Пирандела (Академија уметности Нови Сад) и „Галеб“ Антона Чехова (Академија уметности Београд).

Одабрао сам два драмска класика и два савремена текста. По један класик и савремени текст истока, али и запада. Управо на овој разноликости драмских предложака се може најбоље видети заједништво креативне идеје која спаја све ове младе уметнике од којих се већина и не познају. То је оно што охрабрује, каже селектор Нешковић. 

Оно што може да уплаши, према његовим речима, јесте заједнички песимизам којима млади људи одишу када је будућност овог времена у питању и поред свог хумора којима све представе обилују. 

Стога се духовита, али крајње озбиљно преиспитујућа изрека нашег песника Матије Бећковића сама понудила као слоган овогодишњег фестивала и сублимација свега онога што ови дивни млади људи осећају. Нама је и даље потребна целовечерња представа не би ли преиспитали неки проблем, Матији је довољна једна реченица, истакао је Нешковић.

Жири у саставу глумица Вјера Мујовић, драмска списатељица Сара Радојковић и позоришни редитељ Иван Вуковић доделиће награде за најбољу представу, најбољег глумца и најбољу глумицу.

Специјални гости фестивала биће ансамбл Звездара театра са представом „Хипноза једне љубави“ Душана Ковачевића који ће свечано отворити Јесењи позоришни фестивал.

Ковачевић ће одржати радионицу за студенте, као и редитељка Снежана Тришић.

Нешковић је у раније указао на велико интересовање младих за Јесењи позоришни фестивал, те ће ове године угостити близу 100 студената академија у Србији и Републици Српској.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести