ПОЗОРИШНИ РЕДИТЕЉ ЈАГОШ МАРКОВИЋ САХРАЊЕН у Алеји зазлужних грађана

БЕОГРАД: Позоришни редитељ Јагош Марковић (1966-2023) данас је сахрањен у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.
s
Фото: Youtube printscreen/Beogradsko Dramsko Pozorište

Опелу и потом сахрани присуствовали су чланови породице, и изузетно бројни глумци и други позоришни посленици, сарадници, пријатељи и поштоваоци.

Међу присутнима били су глумци Радмила Живковић, Весна Тривалић, Андрија Милошевић, Драган Бјелогрлић, Гордан Кичић, Сека Саблић, Бранимир Поповић и бројни други.

Марковић је завршивши режију на Факултету драмских уметности у Београду током каријере у Народном позоришту радио запажене представе по делима Молијера, Љубомира Симовића, Бранислава Нушића, Јована Стерије Поповића и других. У каријери је режирао преко педесет представа, од комада Шекспира, преко Мирослава Крлеже, Александра Поповића и Биљане Србљановић, до Пирандела, које су извођене у бројним позориштима и на фестивалима у земљи и иностранству.

На комеморацији у Народном позоришту, његов управник Светислав Гонцић је рекао да је Марковићу "позориште било страст, до последњег атома снаге, до последњег даха". Управница Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић Манојловић је истакла је да је Марковић "много волео глумце и њега су сви обожавали", док је директор Београдског драмског позоришта Југ Радивојевић истакао да је иза себе оставио "грандиозна дела и онда отишао у вечност".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести