Премијера „Последњег балканског вампира” на сцени СНП-а

Као последња драмска представа у овој сезони, на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта вечерас ће премијерно бити изведен црнохуморни комад познатог македонског писца Дејана Дуковског „Последњи балкански вампир” у режији Александра Поповског.
Марија Ердељи
Фото: Марија Ердељи

Како сам Дуковски открива, са мотивом вампиризма на овим просторима почео се први пут бавити крајем осамдесетих година прошлог века, кад је написао студентски текст „Последњи балкански вампир”. Од тог старог текста остали само мотив и наслов, док се Дуковски сада из више углова дотиче тему вампиризма овог времена у коме живимо… – Намера ми је била једноставна: да напишем комичан и забаван текст из овог балканског миљеа митова, предања и сујеверја у маниру непостојеће и донекле апсурдне ћушпајз драматургије: са певањем и гризењем – појашњава Дуковски. – Иначе, не знам које је то огледало страхова у коме данас не видимо наш сопствени вампиризам. Стога текст не даје дијагнозу овог вампиризма, нити тражи неке паралелне метафоре са данашњим вампирима, демонима и злим духовима времена у коме живимо, али се надам да допире нерв наших данашњих подсвесних паганских страхова и ниских страсти…

У глумачкој постави су Ненад Пећинар, Тања Пјевац, Милован Филиповић, Марко Марковић, Игор Павловић, Милорад Капор, Душан Јакишић, Бранислав Јерковић, Вишња Обрадовић, Јована Балашевић и Јована Стипић Радошевић. Сценографију потписују Александар Поповски и Жељко Пишкорић, костимограф је Миа Поповска, аутор музике је Марјан Нећак, док је за кореографију био задужен Сташа Зуровац.    – Тромеђа Македоније, Србије и Бугарске у својим митовима и народним предањима садржи приче о вампирима – подсећа редитељ Александар Поповски. – Истина, наши вампири су мало другачији од оног класичног профила. Они певају и плешу по крововима и серу кроз димњаке и спавају са стоком… Код етнолога Марка Цепенкова постоји прича о чувеном ловцу на вампире из Прилепа. Његово име је Курта и он је, како легенда каже, настао од повампиреног оца. Дејан Дуковски је још на академији написао први текст на тему Курте. У ово наше време „које је изашло из зглоба“ често чујемо да се нешто повампирило. Да људи не спавају, да је завладао страх и немир. И како то обично бива, за сваку болест постоји и лек. Курта!

Представа „Последњи балкански вампир” настала је у копродукцији Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести