Саопштена селекција предстојећег Инфанта

“Бес” плесне трупе Туле Лимнејос (Немачка), “Смрт фашизму! О рибарима и слободи” Рефлектор театра (Србија), “Емигранти” трупе “Три гроша” (Србија), “Пошто гвожђе” Факултета драмских уметности Београд, “Људска срамота” Рететеатра 41 и фондације “Матера Базиликата” (Италија), “Сребрни нож/ Грешка при слетању”  трупе “Гоблин парти” (Јужна Кореја), “Кар” трупе “Фекете серетлек” (Чешка), “Северна страна” трупе “Ан лу пур лом” (Француска), “Енхедуана” Аштар Муалем (Палестина), “Ромео, Ромео, Ромео” Џошуе Монтена (Швајцарска) - представе су које је изабрала Сања Крсмановић Тасић, селекторка Интернационалног фестиала алтернативног и новог позоришта (Инфант) Културног центра Новог Сада, који ће 46. пут бити одржан од 25. јуна до 2. јула, под слоганом “У потрази за људскошћу”.
r
Фото: Dnevnik.rs

- Свако од нас носи у себи побуну, револуцију, а то је у позоришту акција на сцени, тело. - изјавила је јуче, приликом саопштавања своје селекције, Сања Крсмановић Тасић. - Тело је политички чин у времену кад смо бомбардовани информацијама, а заборављамо да гледамо једни друге, како стојимо, како се крећемо, како изгледамо, какви смо.

Сања Крсмановић Тасић је напоменула да у позоришту тренутно преовлађују форме које су сблимација жанрова, а да се она определила за израз који нема пуно интелектуалног садржаја, текста.

Уредник сценског програма Културног центра Новог Сада Симон Грабовац апострофирао је да ће представама из Индије и Палестине, које први пут долазе на Инфант, укупан број до сада заступљених земаља добрано премашити 40. Грабовац је публику позвао и на радионицу, партиципативни перформанс и друге пратеће програме који ће се одвијати широм новосадских позоришта, али и јавних простора.

Директор КЦНС Бојан Панаотовић изразио је здовољство што су изванредни стручњаци у раду на новом издању Инфанта имали апсолутну креативну слободу и нормалне услове рада, што је резултирало сјајним фестивалом у најави. На конференцији за новинаре говорио је и Лазар Јованов испред Фондације “Нови Сад 2021. Европска престоница културе”, наводећи да је организација у чије име наступа у природној симбиози са Културним центром Новог Сада, који је радом Трибине младих, Новосадским yез фестивалом, и пре европске титуле показао да је заслужио тако нешто.

Жири Инфанта ове године ради у саставу Рита Гоби, уметница и прошлогодишња лауреаткиња, Борка Голубовић Требјешанин, новинарка “Политике”, Филип Марковиновић, редитељ.  

И. Бурић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести