Урнебесна трагедија Јагоша Марковића премијерно у НП у Београду

БЕОГРАД: Премијера представе “Урнебесна трагедија” према чувеној драми Душана Ковачевића, у режији Јагоша Марковића, изведена је на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
v
Фото: Tanjug (Vladimir Šporčić)

Улоге снажних и трагикомичних ликова, антијунака из овог комада тумаче Николина Фригановић, Жељко Еркић, Петар Васиљевић, Нела Михаиловић, Александар Вучковић, Сандра Бугарски, Бранко Бане Видаковић, Љубиша Савановић и Марија Недељков.

Пројекат је реализован као копродукција са Народном позориштем Републике Српске из Бањалуке, тако да су ангажовани глумци из ова два театра.

Публика је уживала у премијери вечерас и наградила цео глумачки ансамбл веома дугим аплаузом, а на сцени им се придружио и редитељ Јагош Марковић, док је овације добио и писац Душан Ковачевић са Прве галерије Националног театра.

Редитељ Јагош Марковић, стални члан НП, поново је ангажован за веома кратко време у својој матичној кући, након историјске трагедије “Магбет” Вилијама Шекспира, коју је реализовао у новембру 2022., а сада се враћа домаћој драматургији.

Премијера ове црнохуморне приче је оригинално планирана за 5. мај, али је наравно све одложено услед тешких трагедија које су се десиле у Београду и Србији. Самим тим ово је прва премијера у позоришту након тих несрећних догађаја од 3. маја. 

Такође, нови пројекат као копродукција два народна позоришта јесте и прва реализација „Споразума о сарадњи“ који су 9. фебруара 2022. у Бањалуци потписали управници две уметничке куће, Светислав Гонцић и Дијана Грбић. 

Радња у драми „Урнебесна трагедија“ одвија се пре више од 30 година, када је и написана (1991), али је толико актуелна и савремена, као да се одиграва сада и као да ју је један од наших највећих драмских писаца створио данас.  

Нова верзија "Урнебесне трагедије" доноси занимљива редитељска решења, веома раскошну представу са неколико глумачких бисера који одскачу од осталих, атрактивну сценографију са неколицином висећих гигантских старинских зидних и подних часовника, а посебан доживљај јесте кружна, ротациона сцена, тако да публика прати више равни драме, као на филму или телевизији.

То је, у основи, и данас, као и тада кад сам је писао, прича о деструкцији у једној породици. У каквој породици одрасте, такав ће бити човек. Представа се бави и питањем потраге за изгубљеним идентитетом, порекла, кривице. Све то заједно, у суштини, је једна лепа и помало трагична прича о позоришту, рекао је поводом премијере Душан Ковачевић.

Драма "Урнебесна трагедија" се надовезује на неке елементе апсурда или илузија из других дела опуса писца ("Клаустрофобична комедија"), или миљеа позоришта, јер је један од ликова управник театра ("Лари Томпсон", "Генерална проба самоубиства").

Овај комад је имао праизведбу 1991. у Звездара театру, чији је управник одавно управо Душан Ковачевић.

Такође, “Урнебесна трагедија” је до скоро играна и на Великој сцени “Мира Траиловић” Атељеа 212, у режији Марка Манојловића, са другом екипом глумаца (Бранимир Брстина, Аница Добра, Бранислав Трифуновић, Соња Колачарић), а познат је и филм из 1995. године, редитеља Горана Марковића, где су играли Раде Шербеџија, Драган Николић, Војислав Брајовић, Данило Бата Стојковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести