Вечерас на Позорју „Кеплер 452-Б”

Представа у такмичарској селекцији  63. Стеријиног позорја “Кеплер 452 - Б” позоришта ”Бора Станковић” из Врања биће играна вечерас у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз, у два термина: од 19 и од 21час.
с
Фото: Промо

Ауторка овог комада је Тијана Грумић, а представу је режирао Југ Ђорђевић. У представи играју: Јелена Филиповић, Радмила Ђорђевић, Ненад Недељковић и Бојан Јовановић.

- Комад Тијане Грумић “Кеплер 452-Б” једноставна је прича, наглашено интимна, сведена на оквире одређене релацијама које се успостављају између чланова породице; комад је, истина тек у назнакама, јасно одређен ширим друштвеним контекстом, јер актери приче су људи попут нас, обичан свет загњурен у ову нашу свакодневицу. Ауторка вешто и промишљено шири контекст те микросвет својих драмских јунака повезује са макрокосмосом - указује Александар Милосављевић у својој критици ове представе.

Млада списатељица нам, како додаје Милосављевић, представља девојку чија мајка сазнаје да је неизлечиво болесна у часу када научници откривају ново небеско тело по којем ће ова драма и добити име.

- Но, као и у космосу, и у животима такозваних обичних људи ствари се не одвијају једноставно и праволинијски, а ауторка нам кроз фино ткање сложене драмске структуре, начињене од низа исповедних монолога и кратких дијалошких сцена, открива величину и дубину породичног микросвета, открива нам танана осећања која, попут њених драматис персона, најчешће прикривамо од најближих, притом се скривајући иза баналних и наизглед небитних изјава, иза празних разговора и поза које смо ко зна када и због чега прихватили као властите животне ставове напомиње Милосављевић, додајући да Тијана Грумић своју драму не исписује у патетичним тоновима, нити у њу записује монументалне истине о суштини живота и појавама у космосу, него приповеда нежну, дирљиву истину о субјективном погледу на живот.


Илустрована енциклопедија нестајања

Ван конкуренције; данас ће на Стеријином позорију бити изведена представа СНП -а “Илустрована енциклопедија нестајања”, у режији Золтана Пушкаша, рађена по тексту Божидара Кнежевића, награђеног пре неколико година на конкурсу Стеријиног позорја за савремени домаћи драмски текст. Представа ће бити изведена у 21 час на Камерној сцени СНП -а. Играју: Небојша Савић, Сања Ристић Крајнов, Југослав Крајнов, Миа Симоновић, Марко Савковић, Григорије Јакишић, Нина Рукавина, Вукашин Ранђеловић, Јелена Антонијевић, Александра Пејић, Терезиа Фигура, Агота Виткаи Кучера и Даниел Хуста.


На Позорју младих данас ће бити изведене представе: “Кисик” класе Роберта Рапоње на Умјетничкој академији Осијек, и “Јастучко” редитељске класе Душана Петровића на Факултету драмских уметности у Београду.

Зборник радова “Душан Ковачевић: идеологија, човек, драма”, који је уредио Жарко Миленковић, биће предстаљен данас у 13 часова у форњем фоајеу СНП -а. Овај зборник је резултат књижевнокритичког скупа „Књижевно дело Душана Ковачевића“, организованог поводом уручења награде „Златни крст кнеза Лазара“ за 2015. годину овом значајном драмском ствараоцу на Видовданском песничком бденију у Грачаници.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести