Зашто је полудео господин Тартиф?

Домаће позориште на предстојећем 53. Битефу, једном од водећих европских позоришних фестивала, који ће бити одржан у Београду од 17. до 26. септембра, биће заступљено са две представе у главном програму, у којем ће учествовати 12 остварења из Немачке, Швајцарске, Белгије, Србије, Хрватске, Нигерије, Француске, Бразила и Словеније.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Југословенско драмско позориште наступиће с представом “Зашто је полудео господин Р?, у режији Боба Јелчића, а учествоваће и “Тартиф” сомборског Народног позоришта и СНП-а.

За ово учешће нашег позоришта на фестивалу, у Битефу наводе да је у оквиру стратегије промовисања најрелевантнијих остварења српског позоришта које прати битефовске тенденције. Испоставља се, како додају, да су такве представе ове године настале у продукцији институционалних позоришта.

Представа ЈДП-а је сценска адаптација истоименог Фасбиндеровог филма о „малом човеку у раљама капитализма”, антијунаку који покушава да се одупре изазовима из спољашњег света, везаних за његову каријеру, финансијски статус, брачни живот... Ти напори су дирљиви, комични и апсурдни, али је исход неминовно фаталан.

- Хрватски редитељ Бобо Јелчић тачно је закључио да је ова прича типична и за савремени свет, а посебно друштва источне Европе која су у економској транзицији, па је није насилно актуелизовао. Редитељски концепт је засновао на разлици између глумачког тумачења ликова из окружења господина Р, извора његових фрустрација (аутоматизовано, брзо..) и игре сјајног Бориса Исаковића, а који насловног јунака глуми с емоционалним покрићем, драмском разрадом, комичким бравурама. У његовој игри се и искорачује из света фикције, пробија четврти зид, тражи подршка од гледалаца. Она изостаје, чиме и ми постајемо пасивни саучесници ове несреће - наводи Иван Меденица, уметнички директор Битефа, о овој продукцији.

Први пут ће на Битефу учествовати и један од најталентованијих редитеља млађе генерације у региону Игор Вук Торбица, с представом “Тартиф”, рађеној у продукцији Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта која је проглашена позоришним догађајем сезоне по мишљењу већине домаћих позоришних критичара. До сада није играна у Београду.

Домаће позориште ће бити додатно заступљено и у оквиру различитих пратећих програма 53. Битефа. Тако ће публика имати прилику да види, како истичу у Битефу, најзначајнија остварења уметника независне сцене, али и њихове сарадње са институционалним позориштима као што су “Бела Грива” Шабачког позоришта, у режији Ирене Ристић, “Микрокозма”, ауторски пројекат Николе Завишића, и “Аутентична тумачења: ’68”, у режији Ане Миљанић.    

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести