ДИЛЕМА ДОМАЋИЦА КОНАЧНО РЕШЕНА Ево како да припремите спанаћ, с млеком или без! Нутриционисти све лепо ОБЈАСНИЛИ (ФОТО)

Спанаћ је лиснато поврће високе нутритивне вредности. Богат гвожђем, калцијумом и каротином у витаминима Бе1, Бе2 и Ц. Међутим, садржи непожељна једињења као што су нитрати и оксалну киселину због које се гвожђе теже ресорбује у организму.
s
Фото: pixabay.com

Многе домаћице имају дилему да ли спанаћ треба припремати са млеком или не? Међутим, како истичу нутриционисти припрема овог поврћа са млеком је обавезна управо због оксалне киселине која се у том случају везује за калцијум из млека.

Поред овог постоји и други здравствени разлози због којих треба мешати спанаћ са млеком приликом припреме.

Наиме, према резултатиме једног истраживања у Шведској употреба крављег млека високе и средње масноће али и кокосовог млека у смутијима од спанаћа може олакшати варење антиоксиданса лутеина из овог лиснатог поврћа.

Фото: pixabay.com

Лутеин је антиоксиданс са антиинфламаторним својствима, који се обично налази у спанаћу и кељу. Студије су се фокусирале на потенцијал лутеина за здравље очију а откривено је да може да ублажи прогресију макуларне дегенерације повезане са старењем.

У студији, која је објављена у часопису Нутриентс, истраживачи објашњавају да је лутеину потребан желудачни сок или компоненте хране да би се ослободио из биљног материјала и апсорбовао у цревима.

Фото: pixabay.com

Подсећамо да спанаћ никако не треба подгревати, већ кад га припремате нека то буде за оброк за тај дан, а воду у којој се кувало ово поврће треба бацити јер је препуна нитрата.

Дневник/Срећна република

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести