Ево које уље иде у салату, а које УЉЕ НЕ СМЕТЕ ДА КОРИСТИТЕ ЗА ПРЖЕЊЕ

Чак и најбоља уља некад нису погодна за високе температуре, због тога морате да знате која уља су безбедна за кување, а која се користе као преливи за салате.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Када кувате храну на високим температурама, уље може да досегне 120 - 160 Целзијуса у рерни, а у тигању и до 250 степени Целзијуса.

Ево која уља не смете да користите за печење или кување:

  • Уље добијено од кикирикија, ораха, бадема, семенка грожђа;
  • Уље конопље, сусама, лана, сунцокрета, репице и шафрана;
  • Кукурузно уље, уље од семенки бундеве.

Уља која се препоручују за кување и пржење хране:

  • Маслиново уље - има високу термичку стабилност. Задржава корисна својства и на високим температурама.
  • Кокосово уље - одлично се разлаже у организуму, садржи антивирусна и антигљивична својства. Добро подноси високе температуре.
  • Животињске масти - свињска маст, маст од мангулице, те гушчија маст, одличне су за спремање свих врста јела и печења.

Уља која се користе као преливи за салате:

Сунцокретово, кукурузно уље, уље репице и ланено уље.

Ако се ова уља загреју, отпуштају слободне радикале и продукте липидних оксида. Због чега изазивају упалне процесе и штетно делују на здравље.

Сунцокретово уље садржи много омега 3 масних киселина, али када се загреје на високим температурама, може да изазове хроничне болести попут дијабетеса, метаболичких промена, аутоимних процеса и ендокриних болести.

Уље добијено од семенки лана богато је омага 3 и омега 6 масним киселинама, као и витамином Е. Али се на високим температурама распада, због чега је добро да се користи само хладно.

Како кувати и чувати уље:

  • Да би уље сачувало корисна својства, потребно је да се придржавате ових правила:
  • Кад пржите храну, никад не загревајте уље толико да се дими;
  • Смањите укупно време пржења или кувања;
  • Никад немојте поново користити исто уље;
  • Не остављајте флашу уља на сунцу; Уље увек чувајте на тамном и хландом месту, добро затворено.
EUR/RSD 117.1050
Најновије вести