Рецепт дана: Весели медењаци

Сезона празника само што није почела. Имате таман довољно времена да ову сјајну зимску посластицу бар једном направите „пробно“, како би кад славља крену све било у савршеном реду...
medenjaci
Фото: pixabay.com

Састојци:

- 400 г обичног меког брашна,

- 140 г шећера у праху,

- 60 г маргарина,

- 2 јајета,

- 2 супене кашике меда,

- равна кашичица соде бикарбоне,

- кашичица мешаних млевених зачина за медењаке (каранфилић, цимет, анис…)

За глазуру:

- 200 г просејаног шећера у праху,

- 1 беланце,

- сок од 1 лимуна,

- кашичица густина

Припрема:

1. Од састојака израдити глатко тесто, прекрити га целофаном и оставити да се одмара два дана у фрижидеру.

2. Затим тесто разваљати на побрашњеној дасци на 3-4 милиметра дебљине и исећи модлама различитих облика.

3. Ређати их на подмазан плех, премазати јајетом умућеним с мало воде или млека.

4. Пећи у добро загрејаној рерни.

5. Глазуру мутити од беланца и неколико пута просејаног шећера у праху, све док не буде лепо бела и густа (око 20 минута). 6. На крају додати неколико капи лимуновог сока и кашичицу густина. Глазуру је могуће и бојити бојама за колаче.

7. Сипати је у кесу за замрзивач и у углу отворити сасвим мали отвор, па украшавати медењаке.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести