Гламур, сјај и музичко-сценски спектакли на Беовизији 2020.

Чланице музичког састава „Hurricane“ Сања Вучић, Ксенија Кнежевић и Ивана Николић представљаће Србију на 65. Песми Евровизије, која ће од 12. до 16. маја бити одржана у Ротердаму у Холандији.
b
Фото: Ksenija, Sanja i Ivana su presrećne zbog pobede/RTS promo

Девојке су својом песмом „Хаста ла виста“ ујединиле и стручни жири и публику, који су их у великом финалу Беовизије подједнако наградили највећим бројем гласова што им је и донело титулу победница. Дан након тријумфа на овом музичком такмичењу победнице Беовизије поручиле су да желе Евровизију поново да доведу у Србију и најавиле да већ данас крећу у озбиљне музичке и сценске припреме, како би њихово представљање на сцени у Холандији испало што боље.

Како су рекле, песма „Хаста ла виста“  је била изузетно захтевна за извођење, посебно због тога што је су истовремено морале да играју и компликовану кореографију коју су дуго припремиле. 

Задишеш се па буде незгодно, али лепо смо се снашле, дуго смо вежбале, а мало смо наравно имале и трему, али бићемо боље на Евровизији, рекла је Ксенија Кнежевић и похвалила организацију, сценографију и вокале на овогодишњој Беовизији.  Сања Вучић је рекла да се помало и плаше Евровизије, али је обећала да ће бити на висини задатка и да ће дати све од себе да импресионирају Европу.

Фото: Uz Draganu Kosjerinu, program je vodio Jovan Radomir/RTS promo

Треба имати и притисак и одговорност у глави, али мислим да треба да се концентришемо да наш наступ на Евровизији буде што квалитетнији, рекла је Сања Вучић. 

Музику за њихову песму радио је композитор Немања Антонијевић, док је текст написала чланица групе Сања Вучић, заједно са Косаном Стојић. Њихова група настала је 2017. године на Карибима, са жељом да покушају да песмама на енглеском језику освоје светско тржиште. Ипак, у жижи јавности нашле су се крајем лета 2019. када је њихова песма „Фаворито“ доспела у сам врх слушаности на Јутјубу. Иначе, Сања Вучић је већ представљала Србију на Евровизији 2016. године када је певала песму „Goodbye (Shelter)“, а Ксенија Кнежевић певала је пратеће вокале свом оцу Ненаду Кнежевићу Кнезу, који је годину раније представљао Црну Гору песмом „Адио“. Осим тога, Ксенија је имала искуство и на Беовизији 2013. године, када се такмичила песмом „Магија“ у оквиру састава SKY, али јој је победа тада измакла.


Јутјуберу победа измакла за длаку

Један од главних фаворита за победу на Беовизији, барем судећи по коментарима на друштвеним мрежама и броју прегледа на Јутјубу, био је млади Јутјубер Андрија Јовановић, који се представља као Андрија Јо. Ипак, победа му је измакла те је у финалном скору заузео 4. место са песмом „Очи медузе“, коју су радили шведски аутори, познати по пређашњем успеху на Евровизији. Њега је на сцени пратила и Исидора Митић, која је отпевала поједине деонице у песми.

Фото: RTS promo

Двадесетједногодишњи младић из Лесковца припремио је занимљив наступ, који су пратили играчи и специјално дизајнирани костими. Занимљиво је да је Андрију публика наградила са 10 поена, док је од стручног жирија добио тек један бод. Његове колеге Јутјубери ујединили су се и позивали своје бројне пратиоце на друштвеним мрежама да подрже Андрију.


У интервјуу који су пред саму Беовизију дали за „Дневников“ ТВ магазин Сања, Ксенија и Ивана рекле су да су песму наменски радили тако да освоји и наше, али и европско тржиште. Тада су нам рекле и да би, ако победе, своју песме пре извеле на енглеском језику, јер га сви разумеју, чиме би се можда више приближиле публици.

Наша песма је таква да јој текст на енглеском одлично пристаје. С друге стране ипак треба да негујемо и чувамо свој језик тако што ћемо, где год имамо прилику, промовисати српски језик и Србију, рекле су нам у интервјуу чланице групе „Hurricane“.

Фото: Voditeljke Kristina Radenković i Dragana Kosjerina zaplesale su na sceni/RTS promo

Свадба века изостала из финала

Песму „Свадба велика“, коју изводе Бора Дугић и „Балкубано“, након читаве ујдурме око текста њихове песме и полемике да ли би им требало дозволити да учествују на Беовизији, публика и жири их нису подржали те се нису нашли у финалу.

Фото: RTS promo

Наиме, Аутономни женски центар захтевао је хитно повлачење те песме из такмичења и са свих платформи Радио-телевизије Србије, јер су сматрали да промовише насиље према женама. Аутори су морали да промене текст песме, али им ни то није помогло да се пласирају у финале.


Атрактивне девојке иза себе су оставиле 11 финалиста тог такмичења. Друго место на Беовизији припало је младој Ивани која се представила као Наива певајући песму „Баш, баш“, а треће Игору Симићу и нумери „Плес за растанак“. Гласови су се иначе збрајали по евровизијском принципу. Финалисте је током обе полуфиналне вечери, као и великог финала у односу 50:50 одсто бирала публика и стручни жири. Радио-телевизија Србије ће се одрећи свог дела прихода од пристиглих СМС порука током Беовизије и усмерити их за набавку неопходних медицинско-техничких помагала оболелима од ретких болести, највише деци.

Фото: Naivi pobeda izmakla, ali joj se smeši karijera/RTS promo

У великом финалу нашло се 12 најбољих композиција од укупно 24, колико их се представило кроз обе полуфиналне вечери. У првом полуфиналу као најбољи одабрани су група Ејо, Андрија Јо, Неда Украден, Thea Devu, Игор Симић и Марко Марковић. У другој су, осим групе „Hurricane“ такмичење наставили Бане Мојићевић, Ана Миленковић, бенд „Лифт“, Милан Бујаковић и Оливера Поповић и Наива.

Фото: RTS promo

Неда Украден енергичнија од млађих колегиница

Иако је и пре такмичења била представљена као један од главних фаворита за победу, певачица Неда Украден ипак није успела да на Беовизији освоји највећи број гласова публике, али ни жирија. Њена песма „Бомба“ нашла се на 7. месту јер је од публике добила два гласа, а од стручног жирија седам. Уз констатацију да је „показала да у најбољим годинама има више енергије од својих младих колегиница“ Неда је од певачице Александре Ковач, која се нашла у саставу стручног жирија, добила максималних 12 поена.

Неда је осим врсних вокалних способности, показала и кореографију и занимљив сценски наступ уз песму, која је доста модернија од свих њених досадашњих. Премда је по свом искуству и каријери коју има била далеко испред осталих, певачица је без сујете јавно на свом Инстаграм налогу честитала на успеху девојкама из групе „Хуррицане“ и пожелела им срећу и успех у Ротердаму.

Занимљиво је и то да је учешће Неде Украден било упитно јер је певачица своју песму објавила на свом Јутјуб налогу пре него што су објављене све остале композиције које су одабране да се надмећу на Беовизији. Тачније, медији су писали о томе да ће певачица бити дисквалификована, што је она више пута демантовала, тврдећи да није прекршила правила. Више пута је нагласила и да је велики борац против дискриминације на основу старости, те да својим примером на Беовизији жели да покаже свим женама да и после 40. године нису отписане, да могу да буду и пожељне, способне, лепе и атрактивне.


Фото: Marija Šerifović podsetila na jedinu pobedničku pesmu Srbije/RTS promo

Све три вечери домаћини на сцени Беовизије били су водитељка РТС-а Драгана Косјерина и познато лице шведског јавног сервиса Јован Радомир, који је иначе српског порекла. Све такмичаре су у Грин руму иза сцене дочекивали водитељка РТС-а Кристина Раденковић и аустралијски водитељ српског порекла Стефан Поповић. Јавни сервис Србије припремио је занимљив програм Беовизије, па смо тако у ревијалном делу имали прилику да се подсетимо ранијих представника наше земље, као и бивше Југославије, на Евровизији, њихових пласмана и успеха у Европи. На сцени Беовизије током све три вечери наступили су неки од њих попут Тијане Богићевић, Милана Станковића, Екстра Нене, Беби Дол и других. Тако смо, између осталих, у великом финалу гледали и Марију Шерифовић, која је извела победничку „Молитву“ с којом је 2007. године освојила Европу у Финској, али и Харија Мата Харија који је певао песму „Лејла“ с којом је као представник Босне и Херцеговине 2006. године заузео треће место на овом највећем музичком шоу програму у Европи.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести