КОРОНА СИТИ Тинејџери, разиграни кучићи и мачке које кашљуцају

Три слике из метрополе будућности...
д
Фото: Tanjug

 

Стварност

Наслоњени на ограду тераса, глава истурених кроз прозоре, посматрате улице и булеваре. Невероватно, помислите... Изолациони и чежњиви поглед са терасе и, како би то Селинџер можда рекао, прозора “што су их мајстори високо подигли”, открива светлу будућност мегаполиса што расте на освеженом, осунчаном Балкану. У доконом околишу савршено чистих плочника - што шире благотворни и прочишћавајући мирис хлора – и убитачно зелене свеже опране вештачке траве врпоље се тинејџери вртећи лилавске, црвене и плаве хулахоп котуре, френетично бацајући јо – јо, све са шареним лилихипом у устима и роза чуперцима у коси, баш као у неком гугл – кампу у којем би појава неког изнад двадесете била светогрђе. Мајка и отац су позатварани у станарске ћелије, и сада су сви мирни и спокојни.

Јер, кажу, сви који припадају категорији Мајкаиотац, потомци су их збринули. Али, Мајкаиотац ипак схватају да се и даље више они брину за своју децу, него деца за њих. И налазе да је то сасвим нормално. Младости је ипак својствена еруптивна енергија коју морају да утроше превасходно на себе: аутономија, стицање слободе, креативност и, што да не, љубав и забава. А грађани из категорије Мајкаиотац тешко излазе из сфере повећане бриге за кћери и синове. Брига, немир и стрепња својствени су Мајцииоцу, што су уосталом и заслужили накупљеним знањем и искуством. (Наравно да је стратегија “сачувајте Мајкуиоца” исправна. Још је исправнија стратегија: сачувајте сваког човека. Али, најисправнија је стратегија с којом ће се, на крају, сложити свака Мајкаиотац: сачувајте кћери и синове!

 

Трагичан крај

Будимо се. Укључимо радио пријемник, баш у тренутку када се чује “гонг!”, и загробан глас спикера: “Подсећамо грађане да је данас непаран дан. Значи, данас је на снази полицијски час који траје 24 сата. Истовремено, данас је паран дан за продавнице хране, што значи да су отворене следећа 24 сата.”  Грађани посматрју са својих прозора и тераса пусте улице којима тек – тек прођу понеки разиграни пас и мачке које кашљуцају. Испред продавнице у комшилуку виде се весели, беспослени трговци: иде плата, иде стаж, а посла ни од корова. Изнели хоклице испред радње, скували кафицу, задимили, пуше све у шеснаест!

Празна су оставе по становима, и фрижидери зврје пусти и јадни, празни су и стомаци затворених грађана: прво су појели цвеће, затим канаринце, напослетку и мачку, и то неки у сафту, а неки реш печену.

Грађани почињу да штуцају. Штуцање ођекује пустим булеварима. Грађани грабе телефоне и позову своје лекаре. Не брините, каже лекар спокојним гласом, штуцање није симптом заразе. Него чега, питају. Глади, одговара спокојни глас.

Уосталом, осим празних фрижидера и празних стомака, празне су и душе грађана, као и цео свет који ће ускоро избледети и нестати, баш као сузе на киши

 

Идеалан крај?

Уф, сви се буде из колективног сна: каква ноћна мора! А свуда уоколо буја пролеће, Кинези слетели на Месец и открили да тамо и не постоји чувена америчка застава пободена у суво тло, никад додирнуто људским стопалом. Британци масовно протествују, бацају запаљиве бомбе по лепим лондонским улицама, разбијају излоге и траже од владе само једну ствар: повратак у ЕУ. Чак и Аустралија, Африка, Азија и Русија хоће да уђу у ЕУ, а богами и Кина! Паркови у Србији, а и шире, препуни ситне деце која насмејана трче за шареним змајевима, а по клупама посејани заљубљени парови, све гугучу као голубови гушани. На Новосадском кеју здрави и препланули пензионери жваћу слане кокице посуте маслацем, пију бозу и клакер, и коментаришу нови велики успех Ф.К. Војводине: победа над свемирском Барселоном у финалу Лиге шампиона!

Све је, дакле, на своме месту, а у Галаксији владају мир, ред, љубав и хармонија.

Ђорђе Писарев

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести