МЕДВЕДИЦУ КОЈА ЈЕ УСМРТИЛА ЏОГЕРА У ИТАЛИЈИ СЕЛЕ У НЕМАЧКУ Избегла смртну казну након жалбе заштитника животиња

РИМ: Женка медведа која је прошле године усмртила џогера у италијанским Алпима, након правне борбе око њене судбине, биће пребачена у ново станиште у Немачкој, саопштиле су данас власти северне италијанске покрајине Тренто.
1
Фото: Ilustarcija pixabay

Након што је медвед, познат као ЈЈ4, напао 26-годишњег Андреу Папија на планини Пелер у априлу 2023. године, власти  Трента издале су наређење за његово хватање и погубљење, али је смртна казна суспендована након жалбе организације за заштиту животиња, преноси Ројтерс.

То је други пут да је суд поништио налог да се ЈЈ4 усмрти, а прва пресуда датира из 2020. године, након што је медведица напала и повредила двојицу планинара, оца и сина, на планини Пелер.

"ЈЈ4 ће бити пребачена до јесени", рекао је званичник Трента из одељења за туризам и лов Роберто Фаилони за локални дневник Коријере дел Трентино, додајући да ће животиња наћи нови дом у Парку за медведе Ворбис у централној немачкој савезној држави Тирингији.

Одлука је уследила након што је организација за заштиту животиња ЛАВ саопштила да је дошла у посед медицинске документације који показују да су ЈЈ4 и још један медвед држани у заточеништву у провинцији Тренто у "тешком стању стреса". 

Фаилони је негирао да је то био случај.

На подручју око града Трента, које је поново насељено медведима од 1999. године у оквиру програма који финансира ЕУ, десило се неколико напада медведа последњих година, што је отворило питање како постићи успешну кохабитацију са животињама, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести