окоТВоко: Јутјубери

НОВИ САД: Опет је ди-џеј Жекс испратио, као и увек, трендове и отворио Ред телевизију, медиј који ће се бавити друштвеним мрежама и инфлуенсерима.
aleksandar filipovic nova, Privatna arhiva
Фото: Приватна архива

На њој се најбоље види како поједини јутјубери нису за мали екран и лајв програм. Довољно је што су заокупили пажњу дигиталне генерације која нон-стоп само пиљи у своје телефоне и гледа своје јунаке. Масовне хистерије на скуповима ових ликова могу се упоредити са хистеријом када су Ђорђа Марјановића фанови носили на раменима по Београду. Или са ломљавом стакала у продавници Југотон када је 1978. године Здравко Чолић потписивао албум „Ако приђеш ближе". Или са еуфоријом након концерта Бијелог дугмета код Хајдучке чесме.

Колико време брзо пролази показује да је један од првих Јутјубера Милан Инић Јасерштајн прославио деценију од отварања свог јутјуб канала. Овај сјајно васпитан младић је био узор младима и имао је врло едукативне поруке у серијалу „Немој бити тај лик". Онда се појавио знатно агресивнији Богдан Илић, познатији као Бака Прасе, са невероватно гледаним клиповима. Имао сам прилике да током једног боравка у Турској будем на секунд код Баке Прасета у клипу. Не зна се колико људи ме је више видело за секунд појављивања. Било је исто као када сам пренео тацну у кадру код Жике Шаренице, када се његова емисија приказивала на на РТС-у. То је видела цела Србија. Стекао сам, ипак, утисак да је Богдан пристојан младић. Чак је и гостовао код мене у емисији и сјајно свирао клавир и отворено причао о свом животу. Страшно су ми били занимљиви видео клипови у којима тај младић разговара са својим оцем Ненадом Илићем, православним свештеником. То је изузетно занимљива прича кроз коју се види да постоје две Србије, које се разликују - и генерацијски и идеолошки. Старији имају своје вредности, док су млађи окренути брзом зарађивању новца. Да тај новац уме да поквари показују примери шта се све Баки Прасету дешавало ове године. Од кршења полицијског часа до таблоидних афера у које је упадао. Наводно су га се и спонзори одрекли, па је остао без велике зараде. Пошто нашим таблоидима много не верујем надам се да ћемо сазнати шта се све десило Баки Просету и зашто су му лоше планете.

Из нашег града, попут Милана Инића, долази и Марија Жежељ, која има милионске прегледе својих клипова и музичких нумера и већ је у шакама светских тајкуна музичке и продукцијске моћи. Милош Ивановић је ставио перику и освојио Инстаграм. Зову га и Лошми Панда. Бавио се маникиром и кренуо да отвара атеље за тетовирање, а онда постао један од популарнијих Инстаграмера. Најактуелнији му је спот који говори о сплаварушама. По савету мојих најмлађих гледалаца који имају петнаест година и по савету моје драге пријатељице Мирјане Владисављевић која организује фестивале Јутјубера запратио сам и угостио младог Николу Гајића познатог на Инстаграму под уметничким именом „Neuspehjokeru". Никола се у својим клиповима бави мушко женским односима али није ставио перику, него пешкир. На шаљив начин исмева наше сеоске назадне обичаје. И одушевљен је ликом и делом Ане Николић, која слави већ 15 година каријере. Стасале су нове генерације које имају своје демократско право да слушају музику своје младости. Да шаљу ватре на Инстаграму и да им то буде замена за корзо. То је генерација коју не интересује политика. То су млади људи који живе у свом свету и заболе их уво шта ће бити са економском кризом, хаосом и рашчићавањем наших вековних историјских траума. Они имају свој свет, довољно новца да преживе од свог хумора и да их ништа не интересује.Успели су да се изборе за своју слободу и то је фантастично. Започела је нова епоха.

Сада да имам двадесет година и да ме неко пита да ли бих био ТВ водитељ или Јутјубер к'о из топа бих одговорио: „Био бих инфлуенсер" или да преведем старијим госпођама које читају ову колумну, сав свој таленат дао бих друштвеним мрежама. Али Џокер је у једном у праву - живот ипак није Инстаграм. Наш живот су вести које гледате на свим каналима у региону. Наш живот су нови пикови короне, маске, депресија, економска криза. Јутјубери ће све то преживети, јер они ионако све то раде од куће. А ми остали - спасавај се ко може, или бежи од стварности на Јутјуб или Инстаграм.

Александар Филиповић

Nenad Adamov
24.10.2020 • 17:52
Dobar opis sudara sa novom epohom,
EUR/RSD 117.5751
Најновије вести