Прва жена требало би да отпутује на Месец до 2024. године

ХЈУСТОН: Званичник Америчке свемирске организације НАСА најавио је да ће до 2024. године послати прву жену на Месец у знак слављења женског лидерства.
nasa apolo
Фото: Tanjug (AP Photo/John Minchillo)

Говорећи на догађају посвећеном женама који је организовала НАСА, администратор у тој агенцији Џим Брајденстин рекао је да му је кћерка била главни мотив у његовој амбицији да жене на Месецу постану стварност у блиској будућности.

Имам 11. годишњу кћерку и желим да она има све могућности које сам и ја имао док сам одрастао, рекао је он.
Тренутно је у НАСА само 12 жена активних астронаута, што је мање од трећине астронаута у америчкој организацији.

Међутим, недостатак средстава и научне препреке створили су сумње у то хоће ли НАСА уопште моћи било кога да пошаље на Месец до крајњег рока, преноси портал Klix.ba.

Брајденстин процењује да би пројекат назван Артемис, према грчкој богињи Месеца, требало да кошта од 20 до 30 милијарди долара, а тај новац тек треба издвојити.

Мисија је првобитно планирана за 2028. годину, али је померена четири године раније у настојању да се минимизира ризик од промене политичких приоритета у вези са свемирским путовањима.

Један од изазова с којим смо се сусретали у историји је политички ризик, рекао је Брајденстин. 

Став америчког председника Доналда Трампа о тој иницијативи засад је непознат. Он је у јуну позвао НАСА-у да се усредсреди на "много веће" мисије од слања жена на Месец, попут одласка на Марс.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести