Социјализација паса почиње од малих ногу: Суштина је у понављању вежби

Социјализација паса не подразумева само дружење вашег љубимца са другим псима, већ и упознавање са светом, свиме што вас окружује, као и да пас показује друштвено прихватљиво понашање у различитим околностима.
seter
Фото: Dnevnik.rs

То значи да пас изласком на улицу неће нападати друге псе, нити људе, режати,  бити преплашен, па и престрављен уколико се нађе у непознатом и реаговати непожељно. Да се не боји аутомобила, људи, других животиња, јер пси су пре свега животиње чије реакције морају да се уче од малих ногу, чим пас прогледа.

Нормална, здрава штенад, пролазе кроз одређене фазе у свом одрастању, међутим успешна социјализација паса крије се искључиво у упорности и истрајности са вашим љубимцем.

Само уз адекватно учење и пажњу, као и велико стрпљење можете научити свог љубимца добром понашању и избећи све проблеме са којима се сусрећу власници недовољно социјализованих и дресираних паса.

Зато се и каже имају опасног пса, јер сваки пас може да се социјализује, само нису сви људи дорасли том задатку.

Неопходно је укључити штене у што више активности у којима учествују како људи, тако и други пси. Ово је важно учинити још у најранијем периоду јер се тада најбрже учи. Њихов први сусрет са светом почиње у трећој недељи, након што први пут отворе очи и започну са истраживањем света око себе.

Фото: Dnevnik.rs

Следећи важан период у његовом животу је између седме и дванаесте недеље. То је истовремено и период у коме ће ветеринари рећи да склањате љубимца са јавних места, док вакцине које је примио не почну да делују. Без обзира на то, увек постоји начин на који можете социјализовати своје штене у овом периоду и претворити га у доброг и послушног пса.

Уколико не можете да изведете пса напоље да би спознао различитости, позовите пријатеље у госте, тако ће се пас од раног узраста навићи да није цео свет једна соба или двориште.

Водите штене на краћа путовања аутомобилом. На тај начин ћете му помоћи да се привикне на вожњу колима и буку мотора која га сигурно очекује када кренете да га изводите у шетњу.

Упамтите да ниједну вежбу, односно покушај социјализације не изводите само једном. Понављање је најбоља ствар за учење, што важи за све, како људе, тако и псе.

Када год штене учи нешто ново, понашајте се самоуверено и без панике. Потрудите се да не будете нервозни када пас покушава нешто да савлада, јер ће у супротном сигнале које му несвесно шаљете и може помислити да нешто није урадио како треба. Не заборавите да акција коју спроведете, производи одређену реакцију која неће бити позитивна без труда и залагања.

Након што љубимац добије све потребне акције, време је за дубљу социјализацију, односно дружење и истраживање. Водите га свуда где можете са собом, од тиших места са мање гужве, до већих и не заборавите да пси, као и ми, цео живот уче. И стари пас се може научити новом трику.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести