Спутњик В показао добре резулате против мутација вируса

МОСКВА: Руска вакцина Спутњик В против КОВИД-19 показује добре резултате против нових мутација корона вируса, изјавио је за Ројтерс Денис Логунов, заменик директора руског Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију Гамалеја, који је развио Спутњик В.
Vakcina Sputnjik V Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo
Фото: Вакцина Спутњик В Фото: REUTERS /Сергеy Пивоваров

"Недавна студија коју је спровео Гамалеја центар у Русији показала је да ревакцинација вакцином Спутњик В ради врло добро против нових мутација корона вируса, укључујући сојеве корона вируса из Велике Британије и Јужноафричке Републике“, рекао је Логунов.

Он је додао да се, према наводима руских истраживача, „верује да су вакцине засноване на векторима заправо боље за будуће ревакцинације од вакцина заснованих на другим платформама“.

Ројтерс је пренео да се ускоро очекује објављивање резултата испитивања.

Логунов је рекао да је испитивање показало да ревакцинација није утицала на ефикасност вакцине. Према научнику, „антитела специфична за векторе које користи Спутњик - а која би могла да генеришу антивекторску реакцију и поткопавају рад саме вакцине - ослабила су већ 56 дана након вакцинације“, навела је агенција.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести