Тијана Милованов, глумица: Свака улога ми је нова тахикардија

Новосадска глумица Тијана Милованов, чланица Српског народног позоришта (СНП), постала је препознатљива широј јавности након учешћа у серији „Три мушкарца и тетка“ која се донедавно емитовала на Првој телевизији.
е
Фото: Дневник (Вања Фифа)

У тој серији показала је свој таленат играјући превртљиву Ребеку, која јој је донела и учешће у новим пројектима. За Дневников ТВ магазин глумица наглашава да је из овог пројекта изашла богатија за огромно искуство које је добила и од старијих и од млађих колега, са којима је провела доста времена на снимању.

– Искуство са снимања ми је изузетно значајно, првенствено јер сам радила са врхунским глумцима. Огромна је част делити кадар са Секом Саблић, Светланом Бојковић, Петром Божовићем, Банетом Видаковићем, од којих сам апсолутно пуно научила и који су безусловно свој таленат и искуство делили са нама младима. Многе контакте сам тамо стекла, као и дивна пријатељства. Научила сам много и од млађих колега почевши од Милана Васића, Радета Ћосића, Златка Ракоњца, Јане Илић Милић, Маријане Мићић, са којом сам била на класи рецимо, али никада нисмо заједно снимале. Ми смо сви тамо били као једна велика породица. Било је сваки дан неких анегдота јер сам три месеца снимала нон-стоп.

 Анегдота је и то што сте отишли у Турску на летовање, где су вас туристи из Србије препознали?

– Да (смех). Отишла сам на море да се одморим, а по уласку у хотел сам чула како људи изговарају: „Ребека”. Видела сам да су и у холу хотела после вечере гледали серију „Три мушкарца и тетка”, тражили су на рецепцији да им се пусти.

Често се дешава да глумци својим првим улогама буду стављени под калуп одређених карактера. Плашите ли се ви тога будући да је Ребека била помало и зла?

– Да, то се дешава, али, ево, треба да снимам у фебруару или марту нову теленовелу, која се зове „Закопане тајне“, чији је креатор и сценариста Жарко Јокановић, а продуценти Никола Буровац и Данијел Ђурић, који су радили и „Три мушкарца и тетка“. Kада смо причали о подели рекли су ми да ћу да играм роспију, злобницу јер сам се добро показала у таквом лику, али сам их замолила да играм нешто супротно јер нећу да ме људи мрзе (смех). Поготово што се људи везују за ликове и онда те таквим и сматрају, што може да буде опасно. У тој серији нећу играти злобницу, имам лепу улогу, али не смем о томе ништа још да откривам. Та серија ће ићи на Првој телевизији, не зна се још увек када треба да крене емитовање. 

Шта је толико магично па теленовеле везују људе за екране? И надате ли се успеху у „Закопаним тајнама”?

– Мислим да су људи жељни разбибриге. Везују се за породице у серијама и поистовећују се са њима. Видећемо како ће то бити у нашој теленовели, али сам сигурна да ће људи то добро прихватити и да ће им се допасти и наша серија.

Серија „Три мушкарца и тетка“ кандидовала вас је за још једну улогу, овога пута на филму. Можете ли нам открити о чему се ради?

– Филм се зове „Ел Боемо“ и снимаће се у режији Небојше Радосављевића, а у продукцији Николе Буровца, Данијела Ђурића и Радета Ћосића. У својој основи овај филм је црна комедија са елементима фантастике, али не би било погрешно додати још једну жанровску одредницу, која се због приче и сама намеће да је „Ел Боемо” један комично-стилизовани шпијунски трилер уз обавезну фантастику. То је једна кафанска филмска бајка у којој се пева, пије, воли, шпијунира. Снимаће се у Новом Саду и драго ми је што ће у том остварењу бити укључени и неки глумци и оркестар из Српског народног позоришта. Поред Петра Божовића, који ће и играти главног лика - Ел Боема, у филму ће бити и Воја Брајовић, Љиљана Благојевић, Жика Тодоровић, Љубомир Бандовић, Небојша Савић, Григорије и Душан Јакишић. Снимање треба да крене крајем новембра, почетком децембра. Сви једва чекамо да почнемо да га снимамо и драго ми је што је београдска продукција одлучила да дође у Нови Сад и ангажује новосадске уметнике. То ми је веома битно.

Kолико је тешко данас доспети у неке пројекте који су видљиви на националном нивоу свима?

– Тешко је јер нас има веома много и зато што се 90 одсто послова реализује у Београду. У Новом Саду се мало снима, а ја сам имала ту срећу да су ме продуценти препознали и позвали за пројекат „Три мушкарца и тетка“ у којој сам имала 80 епизода, у којима сам имала једну од главних женских улога у другој полусезони.

У шта бисте волели да се трансформишете у будућности и до које границе бисте ишли у глумачким изазовима?

– Ја волим изазове. Волим да сваку улогу донесем на другачији начин. Ребека је мени била изазов јер је жена тотално супротна мени.  Свака трансформација која је у границама доброг укуса ми је у реду.

Шта вам највише прија - позориште, телевизија или филм?

– Пре свега позориште, јер је оно нека врста интиме. У позоришту покажеш шта знаш. Kадрови се снимају и по неколико пута ако треба, а у позоришту, када изађеш на сцену пред публику ти мораш да покажеш све. То је тренутак и нема враћања. Волим ту енергију. Увек ми је приоритет позориште. Нисам од оних глумаца који трче за популарношћу и именом. Ја нисам од оних који желе да граде име, већ да негујем свој таленат и да се трудим да радим свој посао онако како га ја доживљавам.

Због чега вам срце заигра када је глума у питању?

– Заигра ми за сваком улогом посебно, за сваким новим пројектом на други начин. Само нека игра! Свака нова улога је нова тахикардија (смех).

У оквиру пројекта „Арт терапија” радите са децом са сметњама у развоју. Колико вам рад са њима значи и како је тај пројекат замишљен?

– Радим већ шест година са децом из ШОСО „Милан Петровић” и то ми много прија. Часови глуме као терапија су вишеструко корисни за децу. Kроз најразличитије вежбе радим са њима на ширењу вокабулара, правилном изговору, невербалној комуникацији. Часови стимулишу и ментални развој деце, координацију покрета и моторике, брзину размишљања, пажњу, концентрацију. Кроз терапију превазилазимо страхове, комплексе, стид и негујемо таленте. Сад како је кренула корона ту смо стали јер се то води као секција, али кад год имам времена одем и радим са њима. То су предивна деца. Страшно смо везани. Зову ме и родитељи неке деце да ме питају како сам и да ми кажу да би волели да ме виде јер им фалим и јер су деца напредовала. А то ми је највећи успех кад чујем да је то деци пријало и да ме деца траже и воле. Писала сам и научни рад на ту тему и бранила га на међународним данима дефектолога у Новом Саду.

„Тесла” на Тргу за дочек 2022!

У којим улогама ћемо вас гледати на сцени СНП?

– Ексклузивно могу да најавим да ћу играти у представи „Тесла” у режији Небојше Брадића. Та представа ће претпремијерно бити изведена на Тргу слободе за дочек 2022. године, док премијерно извођење очекујемо у јануару. Играм тренутно у представи „Јованчa на путу око света“. Ту представу смо обновили након паузе коју смо имали због коронавируса. Требало је са њом да гостујемо на Јагодинском фестивалу, а у новембру ће бити два извођења представе у СНП.

Владимир Бијелић

Veronika
28.09.2022 • 01:07
Tijana, losa glumica
EUR/RSD 117.3037
Најновије вести