„Дневник” на Атосу – у предворју једине монашке државе на свету

Уколико летујете у Ставросу никако не смете да пропустите да обиђете лепоте Атоса, трећег прста полуострва Халкидики.
e
Фото: Dnevnik.rs

У предворју једине монашке државе на свету налази се прави рај за туристе, који поштују традицију и воле миран породични одмор, те сунчање на прелепим плажама и купање у кристално чистом мору. Атос или Света Гора, односно део који је доступан туристима доживљава експанзију у последње време. Места као што су Олимпијада, Уранополис, Јерисос, Неа Рода, острво Амуљани постају све популарнија, као и плаже у њиховој околини.

Мада многе туристичке агенције раде излете на Атос, а постоје и аутобуске линије, најбоље је овај бисер Халкидикија обићи колима. Срећом, Марија, Каћа и ја, смо упознале старији брачни пар из Крагујевца – Мирослава и Славицу који су се понудили да нам покажу све лепоте трећег прста Халкидикија. Наиме, они годинама долазе у Ставрос, јер Мирослав воли да пеца, тако да познаје скоро сваки кутак у радијусу од шездесетак километара.

Фото: Dnevnik.rs

Полуострво је брдовито, покривено густим шумама, а на југоисточном делу на 2033 метара надморске висине, уздиже се густо пошумљени врх планине Атос. Атос је седиште 20 православних манастира и чини аутономну државу под грчким суверенитетом. Само је монасима дозвољено да живе на Светој гори, а тренутно  их је тамо око 2.000.  Атос је познат и по крстарењу око Свете Горе, али на овај излет нисам ишла, јер ми није занимљиво да гледам манастире са воде, а пошто сам жена не могу да их видим са копна. Мушкарци који пожеле да обиђу манастире на Светој Гори међу којима је и наш Хиландар то могу уз посебну дозволу.

Јерисос је, уз Уранополис и најпознатије летовалиште на Атосу. Центар је и снабдевања туриста који изаберу нека од мањих места у околини јер се у њему налазе два супермаркета као и пијаца која ради уторком. Мало изван Јерисоса налази се једна од најлепших плажа на Атосу – Какудија. Место Неа Рода је такође веома близу, свега шест километара, а самим тим и изузетно лепе плаже Легенд, Вулитса, Комитса... Плажа Ксиропотами на западној обали је од Јерисоса удаљена свега 5,5 километара. Неа Рода има и историјски значај, јер је на том месту персијски цар Ксеркс 480. п.н.е. прокопао канал како би његова флота могла да прође, јер је желео да избегне пловидбу око Атоса (грчко-персијски ратови), будући да је претходни пут када је то покушао његова флота била потопљена…

Уранополис је од Јерисоса удаљен 15 километара и у преводу значи “Небески Град“. Најзнаменитији објекат у месту је византијска кула Просфорио која се налази тик уз пристаниште. У самом месту има неколико лепих плажа. Уз обалу од марине на западној страни места налази се низ таверни и кафића. Пристаниште је полазна тачка монаха и ходочасника ка Светој Гори и лука за рибаре, као и станица за крстарење излетника бродом. Иначе, Уранополис је центар верског туризма. Има више продавница у којима можете купити иконе различитих величина, али и тамјан, кандила, бројанице, књиге о Атосу, манастирима… Ово место за разлику од осталих на Атосу више је окренуто Русима и то оним богатијим који летују у околним велелепним хотелима и посећују манастире, тако да је овде све скупље у односу на остала поменута места у околини.

На потезу од Јерисоса према Олимпијади има доста малих и великих дивљих плажа на којима можете да уживате и сами. Можда најлепше плаже налазе се у околини Олимпијаде. Неке од њих су дивље, а од организованих су најпознатије Бабилон, Зугла, Балконаки, Куба (Проти Амудиа).

Олимпијада, која је од Ставроса удаљена 12 километара, је симпатично место за шетњу, а у центру места, уз обалу, налази се чувена таверна код капетана Манолиса где можете да пробате укусну морску храну, као и шкољке по којој је ово место познато. Олимпијада има изузетан значај јер носи име по Олимпији, мајци Александра Великог, и у близини је Стагира родно место великог филозофа Аристотела, учитеља Александра Великог. Наспрам Олимпијаде се налази мало острво на којем је извесно време боравила мајка Алаксандра Македонског и која је по причи ту и умрла.

Фото: Dnevnik.rs

Остаци старе Стагире се налазе код Олимпијаде на два брда. Стагиру свакако треба обићи, а они који воле авантуризам уживаће у овој тури. Локалитет је лепо обележен, тако да током обиласка можете много и да научите о овим пределима из доба антике, ако то већ нисте знали од раније. Дуготрајна ископавања овог локалитета открила су постојање великог броја светиња, кућа као и разних других јавних и приватних објеката. Данашња Старгира се налази 25 километара јужно од места Олимпијада. Главна атракција места је Аристотелов парк чудеса који је музеј на отвореном. У музеју су изложени радови и плоче са мислима чувеног филозофа, као и његова статуа висока четири метра.

Оно што овога пута нисам посетила је острво Амулани које се налази преко пута Уранополиса и Трипитија одакле на сваких пола сата вози бродић. Амулиани је мало острво, али познато по нестварно лепим плажама. Многи кажу да је Амулиани најлепши део Атоса, што због предивних пешчаних плажа, кристално бистрог мора, то и због нетакнуте природе. Поред је и Магареће острво које такође треба обићи.

Турчин добио сина па даровао имање

На Атосу се налази и српски манастир Каково, метох манастира Хиландар који могу да посете и жене, па је незаобилазан на рути обиласка наших људи. Налази се седам километара северно од Јерисоса. Преме легенди имање које обухвата преко 2000 хектара даривао је богати Турчин, тадашњи солунски паша у знак захвалности што му је чудотворна лоза грожђа која избија из места где су раније биле мироточиве мошти Светог Симеона са Хиландара помогла да добије мушког потомка. Од тада Каково има нарочити значај за Хиландар јер се у његовој столарској радионици израђују иконостаси, столице, полице и други неопходни дрвени предмети. У манастирском комплексу који садржи цркву, језерце са рибњаком, сувенирницу, пилану, конаке, дочекали су нас с кафом, чашом воде и ратлуком.

        Текст и фото: Г. Маленовић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести