Рад на јахти за 7.000 евра месечно, напорно, захтевно...

ЗАГРЕБ: Јахте, које унајмљују богати и славни, а које плове Карибима, Далмацијом и Медитераном, запошљавају екипе преданих младих девојака које служе као домаћице, чистачице, коктел мајстори, шефови расвете, забављачице, јога инструкторке и мајстори.
jahta, tanjug video ilustracija
Фото: Танјуг (Видео), илустрација

Саме за себе често кажу како су "глорификоване" домаћице, али посао је, иако је врхунски плаћен, изразито тежак и напоран, пише хрватски портал Express.hr.

Почетна плата је 7.000 евра, а обичај је и да 10 одсто цене јахте остаје као "напојница" екипи, па сваки члан екипе свака три месеца добије барем још 2.000 долара.

Добра линија и негован изглед су услов, а особе које имају проблема с килажом тешко ће добити тај посао.

Критеријуми у вези с изгледом су оштри и често политички некоректни, јер неки послодавци не желе особе које нису белци, неки не подржавају тетоваже чак и ако су на једва видљивом месту, неки вас неће узети ако на интервју дођете са комадом накита.

Једна од девојака, која већ седам година ради на једној суперлуксузној јахти, каже да се за то време сусрела са различитим гостима, али и њиховим "сулудим прохтевима".

Као пример она наводи једног госта који се купао у пола каде вруће воде у коју је додавао пола боце Фиџи воде и пола шољице уља за бебе, након чега је било, како каже, ужасно тешко очистити каду.

Челзи Нилсен ради као домаћица на једној јахти, али и као инструкторка јоге.

"Гости су невероватно научени на луксуз. Научени су да се неко о њима брине сваки дан, по цео дан. Имају велика очекивања али су често и врло захвални и драги", каже Нилсен и додаје да се врло јасно разазнаје када неко долази из богате породице, а када је неко "новопечени" богаташ.

"Новопечени немају тај шарм и лакоћу постојања, и често су много бахатији. Али то не мора нужно да буде правило", каже Нилсен која је својевремено радила и на награђиваној јахти "Кисмет" власника милијардера Шахида Кана, власника клубова Џексонвил Јагуарс и Фулам ФЦ. 

Нилсен каже да већина домаћица потписује уговор о тајности што је у реду и "знак поверења и поштовања".

Према њеним речима, ради се 13 сати дневно, иако домаћице морају да буду спремне да реагују сваке секунде у току дана. 

"Мало смо као хирурзи", шали се Нилсен, која у теорији има двосатну паузу током дана и девет сати током ноћи. 

Њен посао укључује све од одржавања пловила, сервирања доручка, ручка и вечере и забављања гостију и часова јоге.

Она каже и да домаћице ни минут не проведу на топлом карипском или медитеранском, сунцу јер им се дан састоји од "чишћења, чишћења и чишћења у потпалубљу".

"Улазимо у кабине и купатила где морамо сваки комад козметике госта да очистимо да изгледа као да је нов, био то пудер, боца средства за чишћење лица, или нешто треће. То радимо блазиницама, штапићима за уши и чачкалицама", каже једна од домаћица и додаје да увек са собом носе марамице са којима бришу апсолутно свако место које неко дотакне, како се не би видели отисци, а како су очистили огледала проверавају тако да упале светла на својим телефонима и траже отиске на огледалу.

"Ако гост уђе у кабину и седне на свој кревет чим изађе из собе ми смо тамо да опет поравнамо кревет, а исте секунде након што изађу из купатила ми смо тамо и чистимо", кажу домаћице.

Истовремено, оне морају да знају да праве коктеле, бирају вина за рибу и кавијар, сервирају храну и разговарају са гостима о јахти и другим стварима.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести