Зима у ЗОО: Фоке уживају на минус 15, змијама треба плус 30

ЈАГОДИНА: Фоке у ЗОО врту у Јагодини баш уживају у ниским темературама, њима одговара и минус 25 степени, а зиме и снега се не плаше ни бенгалски тигрови ни ламе, ни лавови, ни јапански макаки мајмуни... а змијама је пријатно тек на плус 30 степени.
foka zoo vrt
Фото: Tanjug (Dušan Aničić)

Није хладно ни мрким медведима, који би требало да су сада у зимском сну, ни вуковима, ни нојевима, ни јеленима лопатарима а патке на залеђеном језерцету хладе ноге.

Зиму не воле жирафе, камиле, зебре, мајмуни, и њима се просторије загревају, а свима је појачана храна и строго се води рачуна да имају, довољно воде, да им се не леди, рекао је ветеринар Владимир Јовановић, који је дуго година радио у овом ЗОО врту.

Фоки ове температуре изузетно одговарају, лепо јој је, активна је, а посебним апаратима запослени у ЗОО спречавају да се вода у базену не замрзава и ставра дебели лед, додао је Јовановић.

Свим животињама се зими појачава храна, јер им је потребно више калорија, а некима, као жирафи, камили, мајмунима и другим животињама из афричког поднебља, додајемо грејање и чувају се у затвореном простору, где је уграђено грејање, појачавају се простирке од сламе, рекао је Јовановић.

Змије, удави и питани су стално на температури плус 30 степени.

Животиње се понашају као и људи у овим условима, мало нервозно што су у мањем простору и што не могу вани, истакао је он.

Жирафе се пуштају напоље када је температура изнад десет, мајмуни кад је изнад 18 степени, а друге животиње које су у затвореном, пуштају се када је темпретура мало изнад плус, објаснио је Јовановић.

И поред ниске темпретуре у ЗОО је и данас доста посетилаца, углавном родитеља, с малом децом.

ЗОО у Јагодини отворен је у лето 2006.године. Налази се у делу туристичког комплекса Ђурђево брдо на површини већој од 20.000 квадратних метара. Има више од 100 врста животиња, не рачунајући птице и рибе, с око 400 јединки.

Прошле године ЗОО врт, Аква парк и Музеј воштаних фигура је посетило 400.000 туриста.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести