Гугл одложио одлуку о прекиду сарадње са Хуавејем

ЊУЈОРК: Компанија Гугл саопштила је данас да ће наставити сарадњу са кинеским Хуавејем током наредних 90 дана, убрзо након што су САД привремено ублажиле неке трговинске рестрикције уведене другом највећем светском произвођачу паметних телефона, јавља тв мрежа ЦНБЦ.
t
Фото: Youtube Printscreen

Овај потез, како оцењује америчка телевизија, представља неочекивани и драматичан заокрет тог америчког технолошкоg конгломерата. 

Гугл је у недељу објавио да ће прекинути везе са Хуавејем да би испоштовао одлуку Вашингтона према којој је кинески телеком гигант стављен на такозвану "црну листу". Међутим, убрзо након тога, америчко Министарство трговине је саопштило да је издало 90-дневну дозволу америчким компанијама из сектора мобилне телефоније и провајдерима широкопојасног интернета да сарађују са Хуавејем како би постојећа мрежа остала у функцији (online) и како би се корисници заштитили од безбедносних ризика.

Ово изузеће омогућава Гуглу да до 19. августа шаље софтвере за ажурирање Хуавејевих телефона који користе његов оперативни систем Андроид.

"Ажурирање и безбедност телефона је у интересу свих и ова привремена дозвола нам омогућава да наставимо да пружамо софтверска ажурирања и безбедносне закрпе за постојеће моделе у наредних 90 дана", поручио је у изјави за ЦНБЦ портпарол Гугла достављеној путем електронске поште.

Министарство трговине САД-а саопштиоло је да ће проценити да ли ће продужити привремено изузимање и након истека 90 дана.

Крајем прошле седмице, Министарство трговине је додало Хуавеј и 68 других правних лица на "црну листу" извоза, чиме практично онемогућава кинеској компанији да купује робу произведену у САД-у.

Предузећа која се налазе на "црној листи" сматра се да су ангажована у активностима које угрожавају националну сигурност или спољнополитичке интересе САД-а, додаје америчка телевизија.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести