Хуавеј најавио сопствени оперативни систем до пролећа 2020.

ПЕКИНГ: Кинески компанија "Хуавеј" могао би да представи сопствени оперативни шистем најкасније у пролеће следеће године, након што му је онемогућено коришћење Гугловог оперативног система Андроид, казао је представник компаније Ју Ченгдонг.
huavej
Фото: Tanjug (AP Photo/Paul White)

"Хуавеју" је онемогућено коришћење Гугловог Андроида након што су САД кинеског гиганта прошле недеље ставиле на списак забрањених правних лица.

Ченгдонг је објавио да ће "Хуавеј" ускоро развити сопствени оперативни систем за паметне телефоне, таблете и друге паметне уређаје, као и за телевизијске пријемнике и аутомобиле, пренео је.

"Хуавејев" систем могао би бити доступан клијентима најраније ове јесени, а најкасније у пролеће следеће године, изјавио је Ју за кинески лист "Финикс ајфенг тек", преноси портал Сибиз.

Последњих седмица интензивирао се трговински рат између САД и Кине, па је америчко министарство трговине забранило америчким компанијама да продају технологију "Хуавеју" без дозволе владе.

У понедељак је министарство најавило 90-дневно одлагање те мере.

САД оптужују "Хуавеј" да помаже кинеској влади у шпијунирању и других земаља, иако то нису поткрепиле никаквим доказима, наводи Сибиз.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести