Хуавеј оспорава уставност закона САД о ограничењу продаје

ШЕНЏЕН: Кинески технолошки гигант Хуавеј покренуо је данас поступак пред америчким судом којим оспорава уставност закона о ограничавању продаје његове телекомуникационе опреме, што је најновији потез у текућем сукобу с америчком владом.
huavej logo, ilustracija
Фото: Илустрација

Главни правни заступник Хуавеја, Сонг Љупинг, изјавио је на конференцији за новинаре да је компанија поднела захтев да суд донесе пресуду без одржавања расправе о томе да ли је у складу са уставом да САД примењују одредбу о војној потрошњи којом се влади и њеним извођачима радова забрањује да користе опрему Хуавеја, преноси агенција АП.

 "Ова одлука прети да погоди наше клијенте у преко 170 земаља, укључујући више од три милијарде корисника који користе производе и услуге Хуавеја широм света", рекао је Сонг.
Хуавеј, највећи глобални произвођач мрежне опреме, бори се да задржи приступ главним тржиштима за комуникациону опрему наредне генерације, пошто су САД ставиле компанију на "црну листу" тврдећи да представља претњу по међународну сајбер безбедност.

Сонг је навео да "кампања коју води држава" против Хуавеја неће побољшати сајбер безбедност.
"Политичари у САД-у користе силу целе једне нације да би гонили једну приватну компанију. То није нормално", рекао је он.
Захтев за доношењем пресуде без одржавања расправе има за циљ убрзање судске процедуре како би се купцима у САД-у што пре омогућио приступ опреми Хуавеја.

Сонг је додао да САД нису пружиле никакве доказе који би показали да Хуавеј представља безбедносну претњу.
"Нема пиштоља, нема дима, само спекулације", рекао је он, оптужујући САД да су установиле "опасан преседан".
"Данас су то телекомуникације и Хуавеј. Сутра би то могла бити ваша индустрија, ваша компанија, ваши потрошачи", закључио је Сонг.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести