Маск шаље ракету на Марс

Оснивач компанија „Tesla“ и „SpaceX“ Илон Маск (Elon Musk) рекао је да његов тим тренутно ради на летелици која би могла да дође до Црвене планете, а која ће ићи на нешто краћа путовања у свемир.
specex pixabay.com
Фото: pixabay.com

На технолошком и културном фестивалу у Тексасу, он је изјавио како би прва свемирска летјелица „SpaceX-а“ могла већ почетком идуће године кренути на пут до Марса, јавља 24sata.hr. То би означило први корак у испуњењу циља те компаније - стварање људске колоније на тој планети.

Ипак, чини се да се Маск присетио свих критика на његов рачун које се углавном тичу давања обећања која не може да испуни, односно рокова којих се врло ретко придржава. Наиме, након изјаве да ће се лансирање одржати већ почетком 2019. године, Елон Маск је додао и да "ипак знате да су нам понекад рокови мало...", насмејавши се.

Лет до Марса Маска би требало да кошта мање него лансирање Фалкона 1, око шест милиона долара. Уколико BFR ракета успе да стигне до Марса, он се нада да ће тај подухват подстаћи и друге компаније и научнике да истражују Црвену планету, преноси CNBC.

- Најбоља ствар која би нам помогла су подршка, охрабрење и добра воља - истакао је Маск. - Када једном саградимо ракету, мислим да ћемо имати нешто за доказати другим компанијама. Они сигурно мисле да то није могуће.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести