Сателити ће пратити насукавање китова из свемира

Научници развијају технике које ће им омогућити да изброје китове из свемира те тврде да је највеће забележено насукавање ових сисара вероватно потцењено, пише Кликс.
e
Фото: pixabay.com

Укупно 343 кита су примећена на удаљеним плажама Патагоније у Чилеу 2015. године, али је овај истраживачки рад обављен из авиона и чамаца много седмица након што су китови угинули. Међутим, сателитски снимци високе резолуције су направљени доста раније па је откривено да је било много више насуканих китове него се првобитно веровало.

Тешко је дати прецизан укупан број насуканих китова, али анализом једне фотографије је установљено да је број заправо двоструко већи.

Резутати нове истраге су објављени у магазину Plos One.

Није лако приметити објект па чак ни великог кита с висине од неколико стотина километара из свемира, но међународни тим верује да модерни сателити могу обавити овај задатак. Они могу ефикасније открити насукане китове и информисати организације које се баве њиховом заштитом. Такође, сателити ће упозорити на нарушавање услова у океану, што ће знати и рибари.

Праћење китова из орбите ће бити моћан алат који ће послужити за процењивање стања околине. Насукавања китова ће се брже откривати, а тиме ће и реакција људи бити бржа. Стизаће раније на места насукавања китова те ће лакше утврдити узрок.

EUR/RSD 117.5748
Најновије вести