Американци мењају имена ураганима

МАЈАМИ: Имена четири погубна урагана, која су прошле године погодила делове САД, Централне Америке и Кариба, биће повучена и замењена другим називима, саопштила је данас америчка Национална управа за океане и атмосферу.
uragan marija, tanjug ap
Фото: Tanjug (NASA via AP)

Имена урагана Харви, Ирма, Марија и Нејт биће замењена именима Харолд, Идалија, Маргот и Најџел, а та имена ће почети да се користе током сезоне урагана 2023, наводи се у саопштењу, преноси АП.

Иначе, 86 имена урагана повучена су са листе урагана у области Атлантског океана од 1954. године, напомиње америчка агенција, која појашњава да се имена повлаче "из разлога везаних за осетљивост" уколико су олује биле изузетно погубне.

Земља погођена погубним ураганом може да затражи да име тог урагана буде повучено уз сагласност Светске метеоролошке организације, а то заправо значи да се то име не може поново користити у наредних најмање 10 година како би се избегла јавна конфузија уколико би нека друга олуја добила исти тај назив.

Ураган Харви погодио је Тексас 25. августа усмртивши најмање 68 људи, Ирма је однела 44 живота, док је још 85 особа индиректно изгубило живот на Карибима и Флориди због те олује.

Ураган под називом Марија усмртио је 31 особу у карипској држави Доминики и 65 у Порторику, док је приликом обилних киша које је донео ураган Нејт, поплавивши Централну Америку, погинуло 45 људи.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести